Европейският съюз е дълбоко загрижен от ареста на 53 политически активисти в Хонконг и призовава за незабавното им освобождаване, но смята, че въпросите на правата на човека трябва да бъдат разгледани независимо от подписването на споразумение за защита на инвестициите с Китай, заяви в сряда официалният представител на Европейската комисия Ерик Мамер на брифинг в Брюксел, цитиран от ТАСС.

"Китай е многопластова държава и ние имаме многопластови отношения с нея. Работим по инвестиционно споразумение, което защитава инвестициите на ЕС в Китай, както и китайските инвестиции в ЕС".

"ЕС обаче има диалог и относно правата на човека, но това е отделно направление. Позицията на ЕС по този път ще бъде оповестена от (говорител на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел) Петер Стано", коментира Мамер.

ЕС и Китай постигнаха принципно споразумение за инвестиции

ЕС и Китай постигнаха принципно споразумение за инвестиции

Споразумението обаче ще се изправи пред препятствия в Европа и в САЩ

На свой ред Петер Стано изрази "дълбоката загриженост на ЕС за ситуацията с ареста на над 50 опозиционни активисти в Хонконг".

"Този арест изпраща сигнал, че политическият плурализъм вече не се прилага в Хонконг. Виждаме системно нарушаване на правата на човека, свободата на изразяване. Призоваваме за незабавното освобождаване на всички задържани", добави той.

По-рано в сряда около 1000 полицаи в Хонконг участваха в операция за масов арест на антиправителствени активисти, заподозрени в планиране да подкопаят правителството и да нарушат закона за националната сигурност.

Задържани са 53 души - 45 мъже и 8 жени на възраст от 23 до 64 години. Служителите на реда са извършили 72 обиска въз основа на съдебни разпореждания, съобщи служител на реда от специалния административен район на Китай.

Масови арести на продемократични политици и активисти в Хонконг

Масови арести на продемократични политици и активисти в Хонконг

Безпрецедентните акции шокираха полуавтономния град