Лидерите на Европейския съюз и китайският президент Си Дзинпин постигнаха "принципно" споразумение за инвестиции, информира АФП.

"Днес ЕС и Китай завършиха преговорите за принципно споразумение за инвестиции", написа в "Туитър" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконференция с китайския лидер Си Дзинпин, на която участваха също Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Шарл Мишел. 

ЕС и Китай на крачка от споразумение за инвестиции

ЕС и Китай на крачка от споразумение за инвестиции

Споразумението се очаква да бъде финализирано тази седмица

"Синхуа" потвърди, че двете страни са завършили по график преговорите за споразумение за инвестиции.

"Ню Йорк таймс" пише обаче, че споразумението ще се изправи пред опозиция в Европа и в лагера на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

Голяма част от Европейския парламент, който трябва да ратифицира сделката преди да влезе в сила, е против споразумението, тъй като не е достатъчно за спиране нарушенията на човешките права в азиатската държава. Отделно топ съветник на Байдън заяви, че новата администрация не е доволна от споразумението.

ЕС и Китай близо до дългоочаквано споразумение за инвестиции

ЕС и Китай близо до дългоочаквано споразумение за инвестиции

Двете страни са направили отстъпки

Сделката се очаква да осигури на фирмите от ЕС по-добър достъп до китайския пазар и ще подобри условията за конкуренция.

Преговорите започнаха през 2014 г., но в продължение на години нямаше пробив заради редица въпроси. Представители обявиха, че търговското напрежение между САЩ и Китай е помогнало за промяна в китайската позиция.

Споразумението ще отвори китайския производствен сектор за европейски компании, включително в сферата на строителството, маркетинга, въздушния транспорт и телекомуникациите.

Един от най-спорните въпроси бе искането на Китай да получи достъп до енергийния пазар на ЕС. Сделката се очаква да осигури достъп на Пекин до малка част от европейския сектор с възобновяема енергия на реципрочна база.

ЕС и Китай не постигнаха напредък за търговията

ЕС и Китай не постигнаха напредък за търговията

Очакваме да засилим преговорите с Китай за постигане на споразумение

Щом окончателно бъде одобрено цялото споразумение, трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент - процес, който може и да не започне преди втората половина на 2021 г.

Тази година Китай изпревари САЩ като топ търговски партньор на ЕС, като двустранната търговия за първите девет месеца достигна 516,8 милиарда долара спрямо 501 милиарда долара между Вашингтон и Брюксел.