Не постигнахме напредък с Китай в сферата на търговията. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след срещата на върха с азиатския гигант, информират медии.

Очакваме да засилим преговорите с Китай за постигане на споразумение за инвестициите до края на годината, съобщи Фон дер Лайен.

По думите й ЕС настоява Китай да поправи "небалансираните" търговски и инвестиционни отношения и да отвори пазарите си по-широко за европейските фирми.

"Продължаваме да имаме небалансирани търговски и инвестиционни отношения. Не постигнахме напредък, който заложихме в декларацията от срещата през миналата година в отговор на пречките пред пазарния достъп", каза тя на пресконференция след видеоконференцията с китайските лидери.

Според нея необходима е по-голяма амбиция от китайска страна за сключване на споразумение за инвестициите.

В същото време Фон дер Лайен призова китайските лидери да спазват полуавтономния статут на Хонконг и изрази "сериозна тревога" от плановете за налагане на закон за националната сигурност на територията.

Фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обявиха, че са изразили позицията по време на разговорите с китайския премиер Ли Къцян и президента Си Дзинпин.