Европейският съюз и Китай са близо до дългоочаквано споразумение за бизнес инвестиции, съобщава Би Би Си.

Споразумението се очаква да бъде финализирано тази седмица. Ще осигури на фирмите от ЕС по-добър достъп до китайския пазар и ще подобри условията за конкуренция.

ЕС и Китай близо до дългоочаквано споразумение за инвестиции

ЕС и Китай близо до дългоочаквано споразумение за инвестиции

Двете страни са направили отстъпки

Преговорите започнаха през 2014 г., но в продължение на години нямаше пробив заради редица въпроси. Представители обявиха, че търговското напрежение между САЩ и Китай е помогнало за промяна в китайската позиция.

Според разпространяваната информация споразумението ще отвори китайския производствен сектор за европейски компании, включително в сферата на строителството, маркетинга, въздушния транспорт и телекомуникациите.

Един от най-спорните въпроси бе искането на Китай да получи достъп до енергийния пазар на ЕС. Сделката се очаква да осигури достъп на Пекин до малка част от европейския сектор с възобновяема енергия на реципрочна база.

Щом бъде одобрено споразумението, трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент - процес, който може и да не започне преди втората половина на 2021 г.

В понеделник Европейската комисия обяви напредък на преговорите с Пекин, включително и по основния въпрос за правата на работниците в азиатската държава. Според договореностите от Китай е поискано да се ангажира да спазва правилата на Международната организация на труда за принудителния труд.

Вчера 27-те посланици на страните членки единодушно са одобрили споразумението въпреки някои резерви по-рано, пише South China Morning Post.