Европейският съюз и Китай могат да финализират изплъзващото се вече няколко години споразумение за инвестиции през следващите дни, обяви президентът на европейска бизнес група в Пекин, цитиран от ДПА.

Двете страни преговарят за сключване на споразумение за инвестиции от седем години. То ще осигури възможност на европейските компании в Китай да се конкурират с местни фирми при условия на лоялна конкуренция. Също ще осигури достъп на китайските компании до европейските пазари.

Преговарящите са на ръба на пробив тази седмица, след като Китай направи някои отстъпки относно достъпа до финансовия, производствения и имотен сектор, според хонконгския вестник South China Morning Post.

От друга страна ЕС се е съгласил принципно да осигури достъп на Китай до сектора с източниците на възобновяема енергия, отбелязва вестникът, позовавайки се на дипломатически източник в Брюксел.

"Търговската камара на ЕС в Китай много се надява преговорите за Всеобхватното споразумение за инвестиции (CAI) ЕС-Китай да бъдат финализирани с политическо споразумение през следващите дни", каза Йорг Вутке пред германската осведомителна агенция.

Вутке поясни, че споразумението е важно за европейския бизнес в Китай, защото отговаря на дългогодишни проблеми, свързани с пазарния достъп.

Преди китайски и европейски лидери обявиха, че се надяват да сключат споразумение до Коледа.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон подкрепят споразумение с Китай.

Но според критици подобна сделка ще усложни плановете на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да поднови партньорството с европейските си съюзници и да ограничи влиянието на Китай.

Тази година Китай изпревари САЩ като топ търговски партньор на ЕС, като двустранната търговия за първите девет месеца достигна 516,8 милиарда долара спрямо 501 милиарда долара между Вашингтон и Брюксел.