Повечето американци смятат, че Доналд Тръмп ще бъде запомнен като посредствен или като един от най-слабите президенти в историята на САЩ. Това сочи социологическо проучване на NPR/PBS NewsHour/Marist.

Днес е последният работен ден на президента на САЩ. Утре на обяд във Вашингтон Джо Байдън ще положи клетва.

Тръмп напуска Белия дом с най-ниския рейтинг на одобрение

Тръмп напуска Белия дом с най-ниския рейтинг на одобрение

Средният рейтинг на одобрение по време на мандата на Тръмп е 41%

Почти половината мислят, че Тръмп ще бъде запомнен като един от най-слабите президенти в историята на САЩ. Само 1/4 от анкетираните са на мнение, че е бил над средното ниво или един от най-добрите.

За сравнение с президента Барак Обама, когато напусна властта, повечето американци смятаха, че той ще бъде запомнен като президент над средното ниво или един от най-добрите държавни глави.

Тръмп забрани купуването на дронове от Русия, Китай, Иран и КНДР

Тръмп забрани купуването на дронове от Русия, Китай, Иран и КНДР

Американският президент не обясни мотивите за решението си

Американците също считат, че Тръмп е променил държавата към по-лошо (46% срещу 38 на сто). 80% от демократите са на мнение, че той е променил държавата към по-лошо, а 80 на сто от републиканците смятат, че я е променил към по-добро.

Тръмп напуска властта с 38% рейтинг на одобрение, почти най-ниският по време на президентството му. Одобрението за държавния глава през мандата варира между 44% и 35 на сто.

Байдън отново спира полети до САЩ, отменя заповедта на Тръмп

Байдън отново спира полети до САЩ, отменя заповедта на Тръмп

Ситуацията не ни позволява да разхлабване ограниченията сега

51% от анкетираните одобряват икономическата политика на Тръмп, а едва 39% действията му срещу коронавируса.

Анкетата също е установила, че американците са най-големите песимисти от десетилетия по отношение посоката на държавата. 75% вярват, че САЩ се насочват в грешната посока. Това е най-високият процент от 1992 г. Само един на всеки пети смята, че държавата се движи в правилната посока.

Мелания Тръмп се сбогува: Да се обединим и изберем любовта пред насилието

Мелания Тръмп се сбогува: Да се обединим и изберем любовта пред насилието

Описа годините в Белия дом като невероятни

Но американците гледат по-положително на Байдън, как се е държал по време на прехода (51% одобряват) и дали ще направи повече за обединението на разделената страна. Що се отнася до встъпването в длъжност на демократа, 2/3 вярват, че церемонията трябва да се провежда по план въпреки притесненията в сферата на сигурността.

Американците вярват, че основният приоритет на новото правителство трябва да бъде разпределението на ваксините, а след това отпускане на финансова помощ за малкия бизнес.

Повечето европейци: Китай ще изпревари "разбита" Америка до 10 г.

Повечето европейци: Китай ще изпревари "разбита" Америка до 10 г.

Европейците искат да запазят неутралитет при конфликт между САЩ и Русия

55% срещу 39 на сто мислят, че Байдън ще направи повече за обединението на държавата.

2/3 от анкетираните вярват, че Байдън е избран легитимно за президент на САЩ, а 70% от републиканците смятат, че е спечелил с измама. През 2016 г. 57% от американците заявиха, че Тръмп е бил избран легитимно.

Над 60% от респондентите заявяват, че ще се ваксинират срещу коронавируса. 3/4 подкрепят плана на Байдън да поиска от американците да носят маски на публични места.

Проучването е проведено от 11 до 13 януари и в него са участвали 1173 пълнолетни и 1012 регистрирани избиратели.