Малко, след като администрацията на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че отпадат ограниченията за полети към САЩ от Европа и Бразилия, от щаба на новоизбрания му наследник на поста обявиха, че тя ще бъде отменена от него.

Прессекретарят Джен Псаки обяви, че заради пандемията не може да се облекчи пътуването за момента. Решението на щаба е било взето по съвет на медиците в екипа.

САЩ свалят ограниченията за пътуване от Европа и Бразилия

САЩ свалят ограниченията за пътуване от Европа и Бразилия

Но оставят забраните за Китай и Иран

Заповедта на Тръмп трябваше да влече в сила на 26 януари - след края на неговия мандат и встъпването в длъжност на Байдън.

Заповедта премахва ограниченията, наложени миналия март поради пандемията COVID-19, а също така позволява пътуване от Бразилия.

Според текста на документа, Тръмп оповестява, че неограниченото влизане в САЩ на лица, които са били в гореспоменатите страни, "вече не е заплаха за интересите на САЩ".

Остават в сила ограниченията за пътуване за Китай и Иран, според публикувания документ.

СЗО призовава Европа да засили мерките срещу COVID-19 заради новия щам

СЗО призовава Европа да засили мерките срещу COVID-19 заради новия щам

Все още нямало доказателства за промяна в тежестта на вируса

Самият Байдън по-рано обяви готовност да се вслушва в гласа на науката и здравните експерти, а не да действа политически. Неслучайно и покани експерти от щаба, с който работиха Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс.

Неведнъж той е призовавал за спазване на мерките, въздържане от пътувания и дисциплина в пандемията.

Припомняме, че експерти предупредиха за 500 000 жертви на короавируса в САЩ до март.