Американскит президент Доналд Тръмп издаде премахна в понеделник забраната за пътуване за европейските страни, включително Великобритания, считано от 26 януари.

Заповедта премахва ограниченията, наложени миналия март поради пандемията COVID-19, а също така позволява пътуване от Бразилия.

Според текста на документа, Тръмп оповестява, че неограниченото влизане в САЩ на лица, които са били в гореспоменатите страни, "вече не е заплаха за интересите на САЩ".

Остават в сила ограниченията за пътуване за Китай и Иран, според публикувания документ.

Коронавирус: Европа е най-засегнатият континент с над 30 млн. случая

Коронавирус: Европа е най-засегнатият континент с над 30 млн. случая

Европа стана първият регион в света с повече от половин милион починали

По-рано медиите съобщиха, че за по-голямата част от неамериканските граждани, които наскоро са посетили Бразилия и няколко европейски държави, Тръмп ще отмени забраните за влизане, наложени поради COVID-19.

Припомяне, че по-рано стана ясно, че във връзка с изискването на САЩ всички пътници, които влизат в страната със самолет, да представят от 26 януари 2021 ч. отрицателен тест за коронавирус или документ, че пътникът го е преболедувал и се е възстановил, бе уточнено, че авиокомпаниите ще приемат резултата от всеки вид тест, одобрен от държавата на заминаване.

По информация на посолството ни във Вашингтон в документа резултатът трябва да бъде отразен като "NEGATIVE", "COVID-19 NOT DETECTED", "SARS-CoV-2 RNA NOT DETECTED" или "SARS-CoV-2 ANTIGEN NOT DETECTED".

Ако полетът до САЩ е директен, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди заминаването. Ако полетът е с едно или повече прекачвания (нито едно от които не е с престой, по дълъг от 24 часа) и резервацията е единна, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди първия полет.

Резултатите от теста или документите за прекаран COVID-19 се представят на служителите на авиокомпанията на хартиен или електронен носител. Идентификационните данни на пътника в документа му за пътуване трябва да съвпадат с данните от теста.

САЩ признава отрицателен тест за COVID-19 от държавата на заминаване

САЩ признава отрицателен тест за COVID-19 от държавата на заминаване

Ако полетът до САЩ е директен, тестът трябва да бъде направен до 3 дни преди занимаването

От новото изискване са освободени пътниците до 2-годишна възраст, членовете на въздушните екипажи, служителите на правоохранителните органи или армията, при изпълнение на техните функции.

Веднага след оповестяването на това решение обаче, от екипа на новоизбрания президент Джо Байдън съобщиха, че след встъпването му в длъжност, той ще го отмени. Обяснението е, че ситуацията в момента не го позволява и не е времето за облекчения.

Според прессекретаря Джен Псаки, това се прави след съвет на медицинския екип.