Световната здравна организация призовава своите членове в Европа да засилят мерките срещу коронавируса заради новия щам, циркулиращ във Великобритания, предаде "Франс прес".

Извън Великобритания са докладвани девет случая на новия щам в Дания, както и един случай в Холандия и друг в Австралия, според СЗО.

"В цяла Европа, където предаването е интензивно и широко разпространено, страните трябва да удвоят своите подходи за контрол и превенция", каза говорител на СЗО Европа.

Агенцията на ООН призова своите членове по целия свят да "увеличат последователността на вирусите на SARS-CoV-2, когато това е възможно, и споделянето на данни за последователността в международен план, по-специално, за да докладват, ако се открият същите мутации", поясняват от СЗО.

Тревога заради новия щам на коронавируса във Великобритания

Тревога заради новия щам на коронавируса във Великобритания

Той бил по-заразен от стария щам

Няколко европейски държави решиха да прекратят всички полети от Великобритания след откриването на новия щам, за който Лондон заяви, че е "извън контрол".

СЗО отбелязва "предварителни признаци, че вариантът може да бъде по-лесно разпространен между хората" и "предварителна информация, че вариантът може да повлияе (ефективността) на някои диагностични анализи (тестове)."

От организацията заявяват, че няма "доказателства, които да показват някаква промяна в тежестта на заболяването, но това също се разследва."

Нидерландия забрани полетите от Великобритания заради новия щам на коронавируса

Нидерландия забрани полетите от Великобритания заради новия щам на коронавируса

Засега забраната трябва да продължи до 1 януари

Миналата седмица Европа се превърна в първия регион в света, който е предал 500 000 смъртни случая от Covid-19, откакто е избухнала пандемията преди година, убивайки над 1,6 милиона по целия свят и вкарвайки глобалната икономика в смут. 

Страните отново спират икономиките си с ограничения в опит да овладеят вируса.

И Белгия забрани полетите от Великобритания, спира и влаковете

И Белгия забрани полетите от Великобритания, спира и влаковете

Заради новия щам на коронавируса на Острова