Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи заяви, че САЩ трябва да отменят всички санкции, ако Вашингтон иска Техеран да се върне към спазване на ангажиментите си към сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, информират "Ройтерс" и АФП.

Иран няма да приеме промени в ядреното споразумение, отсече Рохани

Иран няма да приеме промени в ядреното споразумение, отсече Рохани

Нито един параграф в ядреното споразумение няма да бъде променен

"Иран изпълни всичките си задължения към ядреното споразумение от 2015 г., което не направиха САЩ и трите европейски държави...Ако те искат Иран да поднови спазването на договореностите, САЩ първо трябва да отменят всички санкции", написа Хаменеи в "Туитър".

"След като потвърдим дали всички санкции са отменени, ние ще се върне към пълно съблюдаване" на сделката, увери той.

Президентът на САЩ Джо Байдън коментира, че ако иранците се върнат към стриктно спазване на договореностите, Вашингтон ще ги последва и това ще бъде използвано като възможност за по-широко споразумение, което може да ограничи ракетната програма на Иран и действията на държавата в региона.

Иран се похвали, че има две каскади с 348 центрофуги в Натанз

Иран се похвали, че има две каскади с 348 центрофуги в Натанз

Иран обяви, че планира да монтира 1000 нови центрофуги

В началото на януари Ислямската република обяви, че започва да обогатява уран с чистота от 20% от допустимото в споразумението ниво от 3,67%.

Според Хаменеи Иран има право да поставя условя за продължаване спазването на споразумението, защото го правеше докрай за разлика от САЩ, Великобритания, Франция и Германия, които "нарушиха всички ангажименти".

В Ислямската република никой не го е грижа за изричаните безсмислици от тези, които не правят нищо, продължи Хаменеи нападките към Запада.

Израел очаква до 6 месеца ядрен пробив на Иран

Израел очаква до 6 месеца ядрен пробив на Иран

"Що се отнася до ядрено оръжие, обхватът е около една или две години"