Министърът на енергетиката на Израел заяви, че на Иран ще са необходими около шест месеца, за да произведе достатъчно материал за едно ядрено оръжие - график, почти два пъти по-дълъг от предвидения от американския държавен секретар Антъни Блинкън, съобщава "Ройтерс".

Израел е предпазлив за намерението на администрацията на Байдън  от 2015 г. и отдавна се противопоставя на споразумението. Вашингтон твърди, че оттеглянето на предишната администрация на Тръмп от сделката е накарало Иран да се откаже от ограничаването на ядрените дейности.

Иран изпита нова ракета за пренасяне на сателити

Иран изпита нова ракета за пренасяне на сателити

Това е първото изстрелване на ракетата Zoljanah

Говорейки миналия месец, ден преди да встъпи в длъжност като американски държавен секретар, Блинкън каза, че така нареченото "време за пробив", в което Иран може да ускори обогатяването на уран до чистота за оръжие "е до около три или четири месеца". 

Но израелският енергиен министър Ювал Щайниц обясни, че администрацията на Тръмп "е нанесла сериозни щети на ядрения проект на Иран и натрупването на сила".

"Що се отнася до обогатяването, те (иранците) са в ситуация на пробив до около половин година, ако изпълнят всичко необходимо. Що се отнася до ядрено оръжие, обхватът е около една или две години."

Осуетили опит за атентат на Иран срещу посолства на САЩ, Израел и ОАЕ в Африка?

Осуетили опит за атентат на Иран срещу посолства на САЩ, Израел и ОАЕ в Африка?

Иран е изпратил агенти за събиране на информация

Иран, който отрича да иска ядрено оръжие, наскоро ускори своите нарушения на сделката, която започна да нарушава през 2019 г. в отговор на оттеглянето на САЩ и повторното налагане на санкции срещу него.

Последните тримесечни оценки на ядреният регулатор на ООН през ноември показват, че запасите от обогатен уран в Иран са се увеличили до 2,4 тона, повече от 10 пъти от количеството, разрешено по сделката, но все още е малка част от над 8 тона, които е имал преди.

Иран започна да обогатява уран до по-висока чистота, връщайки се на 20%, постигнати преди сделката, от предишния максимум от 4,5%. Сделката определя лимит от 3,67%, далеч под 90%, който е за оръжия.

САЩ: Иран вероятно е на седмици от достатъчно ядрен материал за бомба

САЩ: Иран вероятно е на седмици от достатъчно ядрен материал за бомба

В Израел: Иранците играят твърдо, поради което натискът върху тях не може да се намали