Иран вероятно е на седмици от това да разполага с достатъчно материали за разработване на ядрено оръжие, ако продължи да нарушава ядреното споразумение от 2015 г., предупреди в понеделник американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от "Йерусалим пост".

Блинкън заяви, че администрацията на Байдън ще обмисли нови санкции срещу Северна Корея, както и други възможни действия срещу Русия. Това беше първото телевизионно интервю на новия секретар от встъпването му в длъжност миналата седмица.

Той коментира пред ЕнБиСи, че може да е само "въпрос на седмици", ако Иран продължи да премахва ограниченията в JCPOA, от които САЩ изтеглиха при президента Доналд Тръмп.

Иран не иска да преговаря със Саудитска Арабия по ядреното споразумение

Иран не иска да преговаря със Саудитска Арабия по ядреното споразумение

Рияд настоя да се включи и бе подкрепен от Макрон

Блинкън не се ангажира с конкретни санкции срещу Москва, разглеждайки текущата ситуация с лидера на руската опозиция Алексей Навални, руската намеса в изборите, хакът Solar Wind и предполагаемите награди за главите на американски войници в Афганистан.

В неделя Иран отхвърли всякакви нови преговори или промени на участниците в ядрената сделка на Техеран със световните сили, след като френският президент Еманюел Макрон заяви, че новите преговори трябва да включват Саудитска Арабия.

Забележките дойдоха след като Белият дом потвърди, че ветеранът-дипломат Робърт Мали е назначен за специален пратеник на САЩ за Иран. Ключов член на екипа за преговори на Барак Обама, Мали е противоречива фигура в Израел, където той се смята за мек към Техеран и твърд към Йерусалим.

Говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде е цитиран от държавните медии в събота, като заяви: "Ядреното споразумение е многостранно международно споразумение, ратифицирано от Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, което не подлежи на договаряне и страните по него са ясни и неизменни."

Иран ускорил програмата за атомно оръжие

Иран ускорил програмата за атомно оръжие

Иран отхвърли призив на САЩ първи да се върне към пълно спазване на ядрената сделка

Новата администрация на президента Джо Байдън заяви, че ще се присъедини към сделката, която администрацията на Тръмп напусна през 2018 г., но едва след като Техеран възобнови пълното спазване на условията си.

"Ясно е, че иранците играят твърдо, поради което натискът върху тях не може да се намали", коментира израелски служител. "Има само надежда, че иранците ще направят компромис, ако вярват, че това е единственият начин за вдигане на натиска. Ако натискът бъде вдигнат преждевременно, не може да се очакват никакви отстъпки от иранците."

Блинкън обясни по-рано, че администрацията на Байдън ще се консултира със своите съюзници в Близкия изток, включително Израел, преди да започне преговори с Иран. Израелските официални лица изразиха надежда, че това означава, че ще има положителен диалог и подчертаха необходимостта от пълно спиране на ядрената програма на Иран.

Има ли кой да спре иранската атомна бомба?

Има ли кой да спре иранската атомна бомба?

След Обама, Макрон и Байдън биха искали да върнат Иран в концерта на нациите, за да го накарат да играе роля на стабилизатор на Близкия изток и да не създава повече проблеми