Талибаните отричат информацията, че са получили предложение от Русия да атакува американските военни за пари, коментира пред журналисти представителят на талибанския политически офис Шер Мохамад Абас Станикзай, съобщава ТАСС. 

"Това е абсолютна лъжа. Ние го отхвърляме напълно", обяснява той в отговор на въпрос.  По думите му американските военни са окупирали Афганистан, а талибаните се бият с тях от 2001 г. насам, без пари.

"Ние се борим с нашествениците без каквато и да е облага за това", обясни говорителят на движението.

На 26 юни 2020 г. The New York Times съобщи, че звено от руското военно разузнаване насърчава бойците на радикалните талибани да предприемат атаки срещу военнослужещи от международната коалиция в Афганистан.

Пентагонът май ще преразглежда изтеглянето си от Афганистан

Пентагонът май ще преразглежда изтеглянето си от Афганистан

Решение на новата администрация в Белия дом

Талибаните очакват чуждестранните войски в Афганистан да напуснат страната до края на април.  "Остават само три месеца до крайния срок за изтегляне на американски и други чуждестранни войски от Афганистан. Повечето са изтеглени, остават само няколко хиляди. Надяваме се, че до края на април те ще напуснат Афганистан", допълва Абас Станикзай.

Талибаните също очакват САЩ при Джо Байдън да продължат да спазват мирното споразумение от Доха. "Надяваме се, че САЩ ще продължат да спазват това споразумение, подписано в Доха. И това е добър шанс за САЩ", комнтира той.

Според говорител на движението, ако администрацията на Байдън планира да го ревизира, това не означава, че САЩ се оттеглят от него. "Преразглеждането на споразумението е тяхната вътрешна процедура". "Това е добър шанс за американците да напуснат, съгласно това споразумение. Независимо от администрацията - Байдън или някой друг. Надяваме се, че когато го ревизират, ще стигнат до това заключение", каза Станикзай.

"Тези държави, които са близо до нас, участват в процеса. Разговаряме с тях и търсим подкрепата им по въпроса за мирно уреждане", каза той, отговаряйки на въпроса дали талибаните очакват Русия, Иран или Пакистан да комуникират с администрация на САЩ по отношение на прилагането на мирното споразумение.

Русия скочи срещу "фалшивата новина", че ГРУ е плащало на талибаните да убиват US войници

Русия скочи срещу "фалшивата новина", че ГРУ е плащало на талибаните да убиват US войници

"Спрете да създавате фалшиви новини"