Външното министерство на Иран отхвърли всякакви промени на участниците в ядрената сделка, предаде "Ройтерс". Изявлението бе направено, след като френският президент Еманюел Макрон заяви, че всички нови преговори трябва да включват Саудитска Арабия.

"Ядреното споразумение е многостранно международно споразумение, ратифицирано от Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, което не подлежи на договаряне и страните по него са ясни", заяви говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде, цитиран от държавните медии.

Хатибзаде каза още, че ако френските власти се притесняват от огромните си продажби на оръжие на арабските държави от Персийския залив, по-добре да преразгледат политиката си. "Френското оръжие, заедно с други западни оръжия, не само доведоха до клането на хиляди йеменци, но са и основната причина за регионалната нестабилност.", заяви той. 

Иран настоява Байдън да отмени "безусловно" санкциите на САЩ

Иран настоява Байдън да отмени "безусловно" санкциите на САЩ

За да спаси ядреното споразумение от 2015 година

Иран започна да нарушава наложените му ограничения за обогатяване на уран след като през 2018 г. САЩ се оттеглиха от пакта при тогавашния президент Доналд Тръмп и възстановиха икономическите санкции срещу Техеран. Новата администрация на президента Джо Байдън заяви, че ще се присъедини отново към сделката, но едва след като Техеран започне да спазва напълно условията.

Иран вече постави на САЩ седем предварителни условия, за да се върне на масата за преговори. Те засягат санкциите, хода на преговорите и сключването на други споразумения.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че Иран е произвел 17 килограма уран с чистота 20% в рамките на месец. Държавата е с още една стъпка по-близо до необходимите нива на обогатяване на уран за създаване на атомно оръжие - обогатяване с чистота от 90 процента.

Байдън преговарял с Иран за ядрена сделка

Байдън преговарял с Иран за ядрена сделка

Нова инициатива на Белия дом

На година страната ще произвежда по 120 килограма обогатен уран с чистота от 20% или 12 килограма средно на месец, което означава, че Ислямската република е надхвърлила нормата.

Саудитска Арабия и нейният съюзник Обединените арабски емирства настояха, че арабските държави от Персийския залив трябва да бъдат включени този път в преговорите. Рияд, известен противник на Техеран, подкрепяше кампанията на Тръмп за максимален натиск.