Иран сега има две каскади от модерни центрофуги с почти четири пъти по-голям капацитет за обогатяване на уран в сравнение с преди в ядрения си комплекс в Натанз. Това съобщи представителят на Ислямската република в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от "Ройтерс".

Казем Гарибабади написа в "Туитър", че благодарение на работата на иранските ядрени учени в момента работят успешно в Натанз две каскади от 348 центрофуги IR2m с почти четири пъти по-голям капацитет от IR1. Той добави, че монтират две каскади с центрофуги IR6 във Фордо.

Иран строи ново хале за центрофуги в планините до Натанз

Иран строи ново хале за центрофуги в планините до Натанз

Иран започна да строи хале в "сърцето на планините" до ядрения обект Натанз

В конфиденциален доклад Международната агенция за атомна енергия съобщава, че Иран е монтирал втора каскада с модерни центрофуги IR2m за обогатяване на уран в Натанз и скоро ще добави трета каскада. Първата е съставена от 174 центрофуги. Втората каскада в момента се използва за обогатяване на уран.

В доклада се уточнява, че агенцията е потвърдила, че втората каскада е близо до завършване и в същото време е започнало монтирането на трета каскада.

Израел ударил иранския ядрен обект "Натанз" с мощна бомба

Израел ударил иранския ядрен обект "Натанз" с мощна бомба

Израел е отговорен за атака в иранския ядрен комплекс "Натанз"

Миналия месец Иран обяви, че планира да монтира 1000 нови центрофуги в Натанз през следващите три месеца.

По-рано Израел предупреди, че Ислямската република може да постигне ядрен пробив до 6 месеца.