Израел е отговорен за атака в иранския ядрен комплекс "Натанз" в четвъртък, използвайки мощна бомба. Това пише вестник "Ню Йорк таймс", позовавайки се представител на разузнаване в Близкия изток, който е запознат със случая.

Иран: Имаше пожар в "Натанц"

Иран: Имаше пожар в "Натанц"

Ядреното съоръжение е претърпяло "значителни" щети

Вчера Иран призна, че пожар в комплекса за обогатяване на уран е предизвикал сериозни щети, връщайки ядрената програма на Ислямската република с месеци назад. Първоначално иранските власти твърдяха, че щетите са малки.

Член на Революционната гвардия на Иран също твърди, че е използвана бомба.

В Ислямската република подозират, че зад саботажа стоят САЩ и Израел, които в миналото са предприемали агресивни действия за блокиране на програмата на Иран за сдобиване с ядрени оръжия. Двете държави предимно извършват кибератаки по ядрената инфраструктура на Иран.

Иран обяви поставянето на отбранителни ракетни системи в Персийския и Оманския заливи

Иран обяви поставянето на отбранителни ракетни системи в Персийския и Оманския заливи

Южната морска граница с дължина 2,2 хиляди км "има 428 военноморски подразделения"

Разузнавателната мрежа на Израел показа, че има способности да удари в сърцето на Иран. Израелски разузнавачи проникнаха в склад в Техеран през 2018 г. и откраднаха половин тон секретни документи за иранския ядрен проект и ги изнесоха от страната. Мосад предостави много от тези документи на Международната агенция за атомна енергия.

Ако пораженията в "Натанз" са вследствие на нападение на чужда сила, това увеличава уязвимостта на Иран, която е изправена пред сериозни икономически затруднения заради санкциите на САЩ и пандемията от коронавирус.

В неделя военният министър на Израел Бени Ганц заяви, че не стоят непременно зад всеки инцидент в Иран.

Израел: Не стоим непременно зад всеки инцидент в Иран

Израел: Не стоим непременно зад всеки инцидент в Иран

Не всеки инцидент, който възникне в Иран, непременно има нещо общо с нас

През последните дни имаше експлозии в две електрически централи в Иран и изтичане на хлорен газ от химически завод, което се описва от правителството като инциденти. Имаше и експлозия в завод за производство на ракети, която според властите също е вследствие на авария.

Източникът от Близкия изток каза, че Израел е отговорен за експлозията в четвъртък в "Натанз", но няма нищо общо с другите инциденти.

Ирански представители публично заявиха, че знаят причината за инцидента в "Натанз", но за момента няма да разкрият информацията.

Инцидент в иранския ядрен обект Натанз

Инцидент в иранския ядрен обект Натанз

Сградата с центрофугите за обогатяване на уран не е засегната