Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обвини Иран в укриване на разработки на ядрено оръжие, предадоха информационните агенции.

Нетаняху заяви, че израелските спецслужби разполагат с "половин тон материали", включващи 55 хиляди документа и 183 компактдиска от ядрените архиви на Иран.

Изявлението му, което той произнесе на английски, беше излъчено от всички водещи телевизионни канали в Израел.

По думите на израелския премиер, материалите доказват, Техеран "безсрамно е лъгал", че не е работил по създаване на ядрено оръжие преди сключването на сделката с шесторката международни посредници (САЩ, Великобритания, Русия, Франция, Германия и Китай) и че замразява ядрената си програма.

Той посочи, че в рамките на секретния проект "Амад" Иран е разработвал ядрени оръжия.
Речта на Нетаняху беше придружена със слайдове и с веществени доказателства, намиращи се на разположение на израелските спецслужби.

Припомняме, през 2015 г. Техеран се съгласи да замрази ядрената си програма

Нетаняху изрази готовност да предостави документи на представители на други държави, които искат да се запознаят със случая, както и на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). Той допълни, че израелките спецслужби вече са споделили разузнавателната информация с американските си колеги.

 

Иран вече не вижда причина да остава в ядрената сделка

Иран вече не вижда причина да остава в ядрената сделка

Независимо от решението на президента на САЩ

Припомняме, вчера президентът на Иран Хасан Рохани, в телефонен разговор с френския държавен глава Еманюел Макрон, заяви, че Техеран категорично не приема идеята за нови преговори по ядреното споразумение.

Иран обеща очаквани и неочаквани действия, ако САЩ се изтеглят от ядрената сделка

Иран обеща очаквани и неочаквани действия, ако САЩ се изтеглят от ядрената сделка

Иран ще се придържа към споразумението, но докато другите страни го уважават