Иранският президент Хасан Рохани заяви, че атомната агенция на Иран е готова с "очаквани и неочаквани" действия, ако Съединените щати се оттеглят от ядрената сделка, съобщава "Ройтерс".

"Нашата организация за атомна енергия е напълно подготвена ... за действия, които те очакват и действия, които те не очакват", обясни Рохани, позовавайки се на евентуално решение на Тръмп да напусне споразумението следващия месец.

Тръмп нарече споразумението една от най-лошите сделки, договорени някога. През януари той изпрати ултиматум до Великобритания, Франция и Германия, заявявайки, че трябва да се съгласят да уточнят това, което САЩ виждат като недостатъци на сделката.

САЩ ще съжаляват, ако се изтеглят от ядреното споразумение, заплашва Иран

САЩ ще съжаляват, ако се изтеглят от ядреното споразумение, заплашва Иран

Рохани предупреди Тръмп

Американският посланик по въпросите на разоръжаването Робърт Ууд заяви в четвъртък, че Вашингтон е имал "интензивни" дискусии с европейските съюзници преди крайния срок 12 май, когато санкциите на САЩ срещу Иран ще се възобновят, освен ако Тръмп не реши друго.

Иран заяви, че ще се придържа към споразумението, докато другите страни го уважават, но ще "разрушат" сделката, ако Вашингтон излезе.

"Иран има няколко възможности, ако САЩ напуснат ядрената сделка. Реакцията на Техеран спрямо американското оттегляне от сделката ще бъде неприятна", заяви иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф в Ню Йорк.

Рохани обясни, че правителството възнамерява да предотврати нестабилността на валутния пазар след евентуално излизане на САЩ от ядреното споразумение, а централната банка този месец опитва да консолидира иранската валута. 

Иран: Уволнението на Тилърсън показва, че САЩ са решени да напуснат ядрената сделка

Иран: Уволнението на Тилърсън показва, че САЩ са решени да напуснат ядрената сделка

До 12 май Вашингтон ще вземе решение за споразумението

"Това беше превантивен удар срещу всяко американско решение на 12 май. Те се надяваха ... да причинят хаос на (валутния) пазар. Обещавам на хората, че заговорът на врага е предотвратен и дали ядрената сделка ще остане в сила, за нас няма да имам проблем", допълни Рохани.

На 9 април Иран забрани обмяната на пари извън банките, след като валутата й - риалът, се срина в очакване на връщането на санкциите.

Топ републиканец очаква Тръмп да изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран през май

Топ републиканец очаква Тръмп да изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран през май

Точно сега не се усеща, че ще го удължи