Ядреното споразумение, сключено между Иран и шестте световни сили през 2015 г., вече не било устойчиво за Техеран в неговата настояща форма - независимо дали САЩ ще излязат от споразумението или не. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Иран, цитиран от ДПА.

"Статуквото на споразумението просто не е устойчиво за нас, независимо дали американците ще излязат от него или не", изтъкна Абас Арагчи.

Същевременно наближава крайният срок 12 май, до който американският президент Доналд Тръмп трябва да реши дали да се откаже или да не се откаже от споразумението, имащо за цел да попречи на Иран да създаде опасна програма за ядрени оръжия. Ако той избере да го прекрати, той ще наложи отново санкции срещу Иран.

Макрон и Путин твърдо зад ядрената сделка с Иран

Макрон и Путин твърдо зад ядрената сделка с Иран

Хасан Рохани е подчертал пред Макрон, че споразумението "не подлежи на преговори"

От Кремъл заявиха по-рано, че Франция и Русия - две от страните, подписали споразумението - отново са потвърдили ангажимента си към него.

Френският президент Еманюел Макрон и руският му колега Владимир Путин разговаряха по телефона и "призоваха за запазване на плана и пълното му прилагане".

По време на посещението си във Вашингтон през миналата седмица Макрон се опита да убеди Тръмп да остане в споразумението.

Но той също така разгневи Техеран, повтаряйки призива си за по-широко споразумение, ограничаващо арсенала от балистични ракети на Иран и участието му в регионални конфликти.

Тръмп още не е решил за ядреното споразумение с Иран

Тръмп още не е решил за ядреното споразумение с Иран

Американският президент обмисля и предложението на френския си колега

Арагчи, който е част от преговорния екип на Иран по ядреното споразумение, подчерта, че страната му има "готови варианти за всички сценарии".

Арагчи и иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф наскоро подчертаха, че изпълнението на икономическите обещания по сделката е по-важно за бъдещето му в сравнение с решението на Тръмп за евентуално излизане на САЩ.

Главното притеснение на Иран са банковите санкции, като предупреждава, че без предложените икономически ползи няма да има причина да остане в сделката.

Въпреки че всички икономически санкции бяха отменени през януари 2016 г., големите европейски банки, опасявайки се от санкции на САЩ, отказаха да финансират западни търговски проекти с Иран.

Иран подписа ядреното споразумение със САЩ, Великобритания, Русия, Китай, Германия и Франция през 2015 г., като се съгласи на 10-годишно ограничаване на ядрената му програма, включително забрана на ядрените оръжия, в замяна на отмяна на икономическите санкции.