Министърът на отбраната на Израел заяви, че страната не стои зад всеки мистериозен инцидент в Иран след възникването на пожар в ядрения обект "Натанз", което според ирански представители е в резултат на киберсаботаж, информира "Ройтерс".

Израел, единствената държава в региона с ядрени оръжия, се закани никога да не позволи на Ислямската република да се сдобие с ядрени оръжия.

Подземният обект "Натанз", където едноетажна сграда частично изгоря в четвъртък, е в основата на програмата за обогатяване на уран на Ислямската република. Обектът е наблюдаван от инспектори от Международната агенция за атомна енергия.

Запитан дали Израел има нещо общо с "мистериозните експлозии" в ирански ядрени обекти, военният министър Бени Ганц отговори: "Не всеки инцидент, който възникне в Иран, непременно има нещо общо с нас".

"Всички тези системи са сложни, те имат много високи ограничения за безопасност и аз не съм сигурен, че те винаги знаят как да ги поддържат", каза Ганц пред Израелското радио.

Трима ирански представители коментираха пред "Ройтерс", че те смятат, че инцидентът е свързан с киберсаботаж, но не предоставиха доказателства. Двама от тях казаха, че Израел може да стои зад това.

В материал на обществената медия IRNA се отбелязва, че е възможно враговете САЩ и Израел да са извършили саботаж, въпреки че двете държави не са обвинявани директно.

През 2010 г. компютърният вирус Stuxnet, който се смята, че е разработен от САЩ и Израел, беше открит след атака по "Натанз".

Миналия месец еврейската държава съобщи, че Иран се е опитал да извърши кибератака по водната мрежа на Израел през април.