Иран "незабавно ще обърне" действията си по отношение на ядрената си програма, когато американските санкции бъдат отменени, заяви в петък външният министър Мохамад Джавад Зариф, като повтори позицията на Техеран относно предложението на Вашингтон за съживяване на преговорите, съобщава "Ройтерс".

Администрацията на Джо Байдън заяви в четвъртък, че е готова да възобнови споразумението от 2015 г. между Иран и световните сили, което бившият президент Доналд Тръмп изостави през 2018 г., преди да наложи отново санкции срещу Иран.

Зариф написа по-рано в "Туитър", че "коригиращите мерки" на Иран са в отговор на нарушения на споразумението от САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Други страни, подписали споразумението от 2015 г., са Китай и Русия.

Нарушенията на сделката от Иран започнаха през 2019 г., около година след като Тръмп се оттегли от нея.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в четвъртък, че администрацията на Байдън ще се върне към споразумението, ако Техеран го спази изцяло.

Техеран е определил крайния срок - 23 февруари Вашингтон да започне да отменя санкциите, в противен случай ще предприеме най-голямата си стъпка за нарушаване на сделката - забрана на инспекциите за краткосрочно предизвестие от ядрения надзорен орган на ООН, Международната агенция за атомна енергия.

Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати призоваха Иран да се въздържи от тази стъпка и повтори загрижеността си относно неотдавнашните действия на Техеран за производство на обогатен до 20% уран и метален уран.

САЩ предупредили Израел, че ще преговарят с Иран

САЩ предупредили Израел, че ще преговарят с Иран

Предмет е ядрената програма на режима на аятоласите