Администрацията на американския президент Джо Байдън предварително е информирала Израел, че планира да обяви готовността си да преговаря с Иран по иранската ядрена програма. Това съобщи в четвъртък Ройтерс, позовавайки се на източник.

Според него помощниците на Байдън не искали новината за плановете на Вашингтон, включително решението да оттегли искането от Съвета за сигурност на ООН за възстановяване на санкциите на световната организация срещу Иран, да изненада Израел. В същото време агенцията отбелязва, че Байдън не е разкрил лично тази информация на израелския премиер Бенямин Нетаняху по време на телефонния им разговор и тя е била доведена до вниманието на израелската страна чрез други канали.

САЩ може да работят с Русия и Китай по иранската ядрена програма

САЩ може да работят с Русия и Китай по иранската ядрена програма

Трябва да реагират агресивно на действия на Русия, но и да работят с Москва по въпроси от взаимен интерес

Израел се противопоставя на ядрената сделка с Иран и приветства решението на бившия президент Доналд Тръмп за оттеглянето на САЩ от споразумението.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че Съединените щати ще бъдат готови да вземат участие в преговори с Иран и други пет-плюс-един участник (Русия, Великобритания, Китай, Франция и Германия) по иранската ядрена програма по покана Европейският съюз. Според Ройтерс, високопоставен представител на ЕС преди това е обявил, че Брюксел е готов да бъде домакин на среща на участници във формата "пет плюс един" и Иран.

Историческа сделка по иранската ядрена програма

Историческа сделка по иранската ядрена програма

Ограничаване на ядрената програма на Техеран срещу облекчени санкции

Ядрената сделка беше подписана с Иран от петимата постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия през 2015 г., за да се преодолее кризата около ядреното развитие на Техеран.

Три години по-късно Доналд Тръмп извади САЩ от споразумението с мотива, че Техеран не спазва договореното.