САЩ възнамеряват да търсят общ език с Китай и Русия, за да работят заедно по иранската ядрена програма. Това заяви в сряда на изслушване в комисията по външни работи на Сената на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд, която е номинирана от президента Джо Байдън на поста постоянен представител на страната при ООН, съобщава ТАСС.

"Ще положим всички усилия, за да попречим на Иран да получи достъп до ядрено оръжие ... Ще работим с нашите съюзници, приятели, но трябва да работим с други членове на Съвета за сигурност на ООН, за да гарантираме отговорността на Иран".

"Не само ще работя във всички тези области, за да осигуря подкрепата на нашите съюзници, но и ще видя къде можем да намерим обща позиция с Русия и Китай, за да окажем по-голям натиск върху Иран и да ги върнем към стриктно спазване (на ядрената сделка)", коментира тя.

Изборът на Байдън за представител в ООН е срещу китайския авторитарен дневен ред

Изборът на Байдън за представител в ООН е срещу китайския авторитарен дневен ред

Линда Томас-Грийнфийлд: Китай е опозиция на основните ценности на ООН - на американските ценности

Томас-Грийнфийлд обясни, че САЩ трябва да реагират агресивно на действията на Русия, но в същото време да работят с Москва по въпроси от взаимен интерес.

"За нас е ясно, че действията на Русия срещу САЩ са били агресивни и те са се държали враждебно", добави тя.

"И ние трябва да реагираме агресивно на техните действия", продължи Томас-Грийнфийлд. "В същото време трябва да намерим начин да работим с тях в Съвета за сигурност на ООН по въпроси, за които имаме общ интерес. Очаквам с нетърпение да работя с тях по въпроси като ситуацията в Иран".

По думите й, Вашингтон иска да работи с Москва и Пекин по иранската ядрена програма.

Франция коментира вчера, че правителството на Иран трябва да спазва условията на споразумението от 2015 г., ограничаващо ядрената му програма, за да може САЩ да се върнат към споразумението. По-същото време Москва и Техеран призоваха за спасяване на ядреното споразумение.

Байдън и Путин, завръщане към познатото - Рейгън срещу "Империята на злото"

Байдън и Путин, завръщане към познатото - Рейгън срещу "Империята на злото"

Компромис за договори когато има смисъл, без да се забравят уроците от "Студената война"