Иран иска да види "дела, а не думи" от страните, които участват в ядреното споразумение от 2015 г. Това заяви върховният лидер на Ислямската република Али Хаменеи, цитиран от "Ройтерс".

 Израел намекна, че може да се дистанцира от стратегията на Байдън за Иран

Израел намекна, че може да се дистанцира от стратегията на Байдън за Иран

Ние няма да можем да участваме в такъв процес, ако новата администрация се върне

"Чухме много приятни думи и обещания, които на практика не бяха изпълнени и бяха предприети противоположни действия. Думите и обещанията не са добро нещо. Този път искаме само действия от другата страна и ние също ще действаме", обясни Хаменеи.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че Иран ще намали сътрудничеството с инспекторите на агенцията от следващия вторник, информира ДПА.

Иран плаши да намали още ангажиментите си по ядреното споразумение

Иран плаши да намали още ангажиментите си по ядреното споразумение

Ако другите страни по споразумението не изпълнят задълженията си

От базираната във Виена агенция обявиха, че Иран ги е информирал, че ще прекрати прилагането на "доброволните мерки за прозрачност" към ядреното споразумение. В допълнение Техеран е заявил пред МААЕ, че повече няма да изпълнява Допълнителния протокол, който позволява на инспектори да проверяват ирански ядрени обекти.

Говорител на агенцията каза, че генералният директор Рафаел Гроси е предложил да посети Иран за намиране на решение агенцията да продължи работата си по наблюдение на ядрената програма на Ислямската република.