Израел вероятно ще се дистанцира от стратегията на президента на САЩ Джо Байдън по отношение на иранската ядрена програма, ако се върне към спазване на сделката с Техеран от 2015 г., информира "Ройтерс".

Иран и Русия започнаха военни учения в Индийския океан

Иран и Русия започнаха военни учения в Индийския океан

Той потвърди, че днес са започнали игрите между двете държави

Месец преди изборите в Израел Байдън все още не е телефонирал на премиера Бенямин Нетаняху, откакто пое властта на 20 януари.

"Ние няма да можем да участваме в такъв процес, ако новата администрация се върне към изпълнение на това споразумение", каза посланикът на еврейската държава в САЩ Гилад Ердан пред израелското Армейско радио.

Израел не е част от ядрената сделка от 2015 г. Нетаняху заплашва да предприеме едностранни военни действия срещу Иран, ако дипломацията се провали.

"Ние смятаме, че ако САЩ се върнат към същото споразумение, от което вече се изтеглиха, всички лостове за оказване на натиск ще бъдат изгубени", предупреди Ердан.

Иран плаши да намали още ангажиментите си по ядреното споразумение

Иран плаши да намали още ангажиментите си по ядреното споразумение

Ако другите страни по споразумението не изпълнят задълженията си

Според него, ако се отменят санкциите, иранците няма да бъдат стимулирани да преговарят и да договорят споразумение, което наистина е способно да предотврати създаването на атомно оръжие.