Иран ще намали още ангажиментите си по ядреното споразумение от 2015 г., ако другите страни по договора не изпълнят задълженията си. Това предупреди говорителят на иранското външно министерство, цитиран от "Ройтерс".

"Нямаме друга възможност освен да спазваме закона. Това не означава прекратяване на всички инспекции от ядрения надзорен орган на ООН", отбеляза говорителят, визирайки ирански закон, който задължава правителството да втвърди ядрената си позиция.

САЩ засилват натиска над Иран

САЩ засилват натиска над Иран

Промяна в политиката

На 21 февруари, законът задължава правителството да прекрати обширните правомощия за инспекция, дадени на Международната агенция за атомна енергия по споразумението от 2015 г., и да ограничи инспекциите само до обявени ядрени обекти.

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля широк набор от идеи за това как да се съживи иранското ядрено споразумение между Техеран и шестте световни сили, което беше изоставено от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г. Тръмп отново наложи тежки санкции на Иран.

В отговор Техеран наруши ключовите ограничения на споразумението, обогатявайки уран до 20% - над тавана от 3,67%, но под 90%, необходими за оръжия - разширявайки запасите си от нискообогатен уран и използвайки модерни центрофуги за обогатяване.

На въпрос за коментарите на министъра на разузнаването на Иран миналата седмица, че постоянният натиск на Запада може да подтикне Техеран да отвърне на удара като "притисната до стената котка" и да се стреми да се сдобие с ядрено оръжие, говорителят увери, че "Иран не се е стремял и никога няма да се стреми към ядрени оръжия".

Иран подкопава възможността за ядрена дипломация, предупреждават в Европа

Иран подкопава възможността за ядрена дипломация, предупреждават в Европа

Позицията на Франция, Германия и Великобритания е във връзка с появилата се информация