Иран рискува да изгуби възможността за пълно реализиране на ядреното споразумение, което ще намали санкциите в замяна ограничаване на ядрената си програма, обявиха европейски държави, цитирани от АФП.

Позицията на Франция, Германия и Великобритания е във връзка с появилата се информация по-рано тази седмица, че Ислямската република е започнала да произвежда уранов метал, което е поредното нарушение на ядрената сделка.

Кандидат за президент на Иран: Политиките на Байдън същите като Тръмпизма

Кандидат за президент на Иран: Политиките на Байдън същите като Тръмпизма

Според него Иран повече не се доверява на американците

Имаше надежди, че изпълнението на споразумението може да бъде подновено след нови преговори с администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, след като предшественикът му Доналд Тръмп извади държавата от сделката през 2018 г.

Но трите европейски държави предупреждават, че с нарушаването на споразумението "Иран подкопава възможността за подновяване на дипломацията за пълно изпълнение на заложените в ядреното споразумение задачи".

Международната агенция за атомна енергия съобщи в сряда, че Иран е започнал да произвежда уранов метал, което е в нарушение на договореностите.

Иран вече произвежда метален уран, който се влага в атомните бомби

Иран вече произвежда метален уран, който се влага в атомните бомби

Информацията е потвърдена при инспекция на МААЕ...

Германия, Франция и Великобритания заявяват още, че Иран не може да се оправдае, че тези действия са част от гражданската програма за ядрена енергетика, тъй като това е ключова стъпка към разработване на атомно оръжие.

Те припомнят, че Иран се е ангажирал да не произвежда или да се сдобива с уранов метал за период от 15 г.

Призоваваме Иран да спре тези дейности без отлагане и да не предприема нови стъпки, които са в нарушение на ядреното споразумение, настояват европейските страни.