Единственият обявил се до момента кандидат за президент на Иран обвини Джо Байдън, че продължава водената от Доналд Тръмп международна политика. Той предупреди, че Техеран подготвят ответни мерки, за да принуди САЩ да променят дипломатическата си траектория.

Иран вече произвежда метален уран, който се влага в атомните бомби

Иран вече произвежда метален уран, който се влага в атомните бомби

Информацията е потвърдена при инспекция на МААЕ...

В интервю за британския вестник "Гардиън" Хосейн Дехган, военен съветник на върховния лидер аятолах Али Хаменеи, коментира, че Вашингтон не е в позиция да поставя предварителни условия за връщане на Иран към изпълнение на ядреното споразумение от 2015 г. и призова САЩ да предоставят гаранции, че няма отново да напуснат сделката.

Иран предупреди, че може да започне да разработва атомно оръжие

Иран предупреди, че може да започне да разработва атомно оръжие

Коментарите на Махмуд Алави са изключително рядък случай

"Администрацията на Байдън говори за дипломация, мултилатерализъм и взаимоотношения на международната арена, както и връщане към международните си ангажименти. Ние обаче виждаме същите политики от новоизбраната администрация като тези на екипа на Тръмп: не се отменят репресивните санкции срещу иранския народ, продължават да се блокират приходите на Иран от петрол в чужди банки, докато в същото време ние се нуждаем от пари за борба с пандемията от коронавируса. Всичко това означава продължение на Тръмпизма в международните отношения", оплака се иранският политик.

По думите му Иран ще търси промяна в посоката на дипломацията от 19 февруари - оттогава ще бъде ограничен достъпът на инспектори от ООН до ядрените площадки. Той каза още, че ще настояват САЩ да си платят за нанесените щети от санкциите.

Коментарът му показва пропастта между САЩ и Иран.

Дехган, който е санкциониран от САЩ заради участието си в терористични операции в Ливан, отхвърли предложенията, че двете страни могат да подновят спазването на споразумението с реципрочни жестове на добра воля, такива като съгласие на САЩ да премахнат блокадата над иранска молба за заем от Международния валутен фонд.

Аллах свали Тръмп от власт, доволен Рохани на годишнината от Ислямската революция

Аллах свали Тръмп от власт, доволен Рохани на годишнината от Ислямската революция

Рохани призова Запада да възстанови изпълнението на ядрената сделка

Планираме да вземем заем за борба с коронавируса, да закупим лекарства и медицинска техника. Това е наше право като един от основателите на Международния валутен фонд, смята той.

Според него Иран повече не се доверява на американците и иска гаранции, че няма да нарушат сделката отново.

Американците не са в позиция да поставят условия за връщането си на масата за преговори. Те нарушиха споразумението, за да се върнат, те първо трябва да отменят едностранните и незаконни санкции срещу Иран и да изпълнят ангажиментите си. След това ще имаме възможност да преговаряме по въпроси като щетите и разходите в резултат изтеглянето на САЩ от споразумението, каза още той.

Дехган също отхвърли ролята на Европа като посредник между Техеран и Вашингтон, като отбеляза, че от ерата на Хавиер Солана, топ дипломат в ЕС между 1999 и 2009 г., ЕС е изгубил идентичността си.

"За да бъда кристално ясен, европейците повече нямат независима позиция от Америка", категоричен е той.

Кандидатът за президент на изборите през юни отрече, че кандидатурата му сигнализира за разрастващата се милитаризация на иранското общество и подчерта, че Чърчил, Дьо Гол и Айзенхауер са оглавявали граждански правителства.

Той увери, че избирането му за президент няма да означава, че Иран се управлява от военна хунта.

Запитан дали може да предвиди Иран да изгради по-добри отношения с регионалния враг Саудитска Арабия, той цитира британския премиер Лорд Палмерстън от XIX век: "Нямаме вечни приятели и нямаме вечни врагове. Нашите интереси са вечни и длъжни сме да следваме тези интереси".

Рохани хвали "голямата победа" срещу САЩ в съда

Рохани хвали "голямата победа" срещу САЩ в съда

Рохани е поздравил нацията със съдебната "победа" срещу САЩ