Министърът на разузнаването на Иран предупреди, че държавата може да се насочи към разработване на атомни оръжия, ако международните санкции срещу Техеран останат в сила, съобщава обществената телевизия на Ислямската република, цитирана от "Таймс ъв Израел".

Иран хванал военен, замесен в убийството на ядрения учен

Иран хванал военен, замесен в убийството на ядрения учен

Алави каза, че не е възможно разузнаването да следи въоръжените сили

Коментарите на Махмуд Алави са изключително рядък случай, при който представител на правителството заявява, че Иран може да започне да разработва атомни оръжия. Техеран отдавна твърди, че програмата е само за мирни цели.

"Нашата ядрена програма е мирна и фатвата (ислямско решение) на върховния лидер забранява създаване на ядрени оръжия, ако те тласнат Иран в тази посока, няма да е по вина на Иран, а по вина на тези, които са тласнали държавата", предупреди Алави.

Русия, Китай и Иран готвят ВМС учения в Индийския океан

Русия, Китай и Иран готвят ВМС учения в Индийския океан

Американските съперници се сближават по редица въпроси

Религиозният едикт на върховния лидер аятолах Али Хаменеи от 90-те г. на миналия век забранява създаване на ядрени оръжия.

Алави добави, че Иран не планира да създава атомни оръжия при сегашните обстоятелства.

В събота "Уолстрийт джърнъл" писа, че инспектори от ООН са открили следи от радиоактивен материал на ирански ядрени обекти, което може би е показател, че се работи върху ядрени оръжия.

Иран скастри Русия заради името на Персийския залив

Иран скастри Русия заради името на Персийския залив

Защото Русия го нарекла "Арабския залив"

Наскоро депутатите в Техеран одобриха законопроект, изискващ Иран да възобнови обогатяването на уран с чистота от 20% и да складира по 120 килограма на година. Миналия месец Иран обяви, че е започнал да обогатява уран с чистота 20%, което е далеч над допустимите 3,5% в ядреното споразумение. На Ислямската република й е нужна малка техническа крачка към обогатяване с чистота от 90%, необходимо за създаване на ядрено оръжие.