Русия планира да проведе съвместни военноморски учения с Иран и Китай в Индийския океан по-късно този месец, заяви агенция RIA, цитирана от посланика на Москва в Техеран, "Ройтерс" и "Нюзуик".

Трите държави проведоха подобни военноморски учения в Индийския океан през декември 2019 г.

"Следващите многостранни военноморски учения ще се проведат в северната част на Индийския океан в средата на февруари 2021 г.", обясни посланикът Леван Джагарян.

Ученията са за операции по издирване и спасяване и гарантиране на безопасността на корабоплаването, обясни той.

"В хода на тях се предвижда, наред с други неща, да се работи за сътрудничество при провеждане на операции за търсене и спасяване и мерки за осигуряване на безопасността на корабоплаването."

Байдън се обади на Моди да възпират заедно Китай

Байдън се обади на Моди да възпират заедно Китай

Индия, САЩ, Япония и Австралия са членове на Quad

Сближаване на американските съперници идва, когато Байдън обявява, че "Америка се завръща", което показва очевидно връщане към традиционните външнополитически тенденции, прекалибрирани по политиката на бившия президент Доналд Тръмп "Америка на първо място".

Все още обаче не е ясно колко далеч ще стигне Байдън с това калибриране.

Въпреки че администрацията му обеща да бъде по-строга спрямо Русия, тя остави твърдите политики на Тръмп към Китай и Иран.

САЩ наложиха опустошителни санкции срещу Иран, когато Тръмп реши едностранно да напусне ядреното споразумение от 2015 г., по което Пекин и Москва също са страни, заедно с Франция, Германия и Обединеното кралство.

Външната политика на Байдън - "Америка се върна, Америка се върна"

Външната политика на Байдън - "Америка се върна, Америка се върна"

Речта му е забележителна с това, което той всъщност не каза: той не спомена Иран

Джагарян потвърди одобрението на Русия за споразумението и изтъкна продължаващото сътрудничество с Иран, включително проекти като атомната електроцентрала в Бушер.

Дискусиите им стигнаха извън границите на Иран, включително съвместни усилия за Сирия и в областта на търговията с оръжия, частично отворена за Ислямска република за първи път от десетилетие поради изтичането на оръжейното ембарго миналия октомври.

"Съвременната история на руско-иранското военно-техническо сътрудничество е на повече от 50 години", каза Джагарян.

"През годините в тази чувствителна област се развиха стабилни контакти между нашите страни, насочени към взаимно изгодно сътрудничество със задължително съобразяване на интересите на двете страни."

Руският дипломат заяви, че очаква двугодишно споразумение, очертаващо двустранните отношения между Москва и Техеран, да бъде автоматично подновено за пет години и остави отворената врата за постигане на потенциално ново споразумение.

Байдън отвърна на Иран: САЩ няма първи да отменят санкциите

Байдън отвърна на Иран: САЩ няма първи да отменят санкциите

Докато Техеран не спре програмата за обогатяване на уран

Друго възможно дългосрочно споразумение в работата е намекнато ден по-рано от иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Той каза, че финализирането на 25-годишния план за икономическо сътрудничество с Китай е близо.

"Нашият стратегически възглед за региона трябва да бъде приобщаващ, а не основан на пропуски", каза Зариф. "Иран е незаменим за региона. Никой не може да пропусне Иран от регионалните уравнения."

Пекин и Техеран наскоро отбелязаха 50-годишнината от отношенията си, събитие, което иранският посланик в Китай Мохамад Кешаварзаде каза, че в петък ще бъде "придружено от добри новини в отношенията между двете страни".

Иран продължава да страда от интензивни икономически ограничения, наложени от САЩ, които, по думите на Байдън, няма да влязат отново в ядрената сделка, освен ако Иран не въведе отново ограничения за обогатяване на уран. Иран спря тези ограничения в отговор на санкциите и последвалия неуспех на европейските партньори да нормализират търговските отношения.

Китай: Ще защитим суверенитета си в Южнокитайско море

Китай: Ще защитим суверенитета си в Южнокитайско море

Мерки за защита на сигурността и интересите срещу действията на САЩ

Но Китай и Русия остават твърдо в подкрепа на JCPOA и призовават САЩ да се върнат към спазването. Иранският върховен лидер Али Хаменеи благодари на двете страни за тяхната позиция в съобщение, предадено в понеделник от председателя на иранския парламент Мохамад Багер Галибаф.

Висшата иранска власт изложи позицията на страната към ядрената сделка по време на събиране в неделя.

"Ако искат Иран да се върне към ангажиментите си по JCPOA, САЩ трябва да премахнат всички санкции", каза Хаменей.

"След като направят това, ще проверим дали санкциите наистина са премахнати. След като това бъде направено, ние ще възобновим ангажиментите си по JCPOA."

Зариф: САЩ нарушиха споразумението, те да се завърнат първи към него

Зариф: САЩ нарушиха споразумението, те да се завърнат първи към него

Президентът Байдън има избор: да скъса с неуспешните политики на Тръмп или да надгради неговите неуспехи, според иранския външен министър

По време на пресконференция в понеделник говорителят на Държавния департамент Нед Прайс призна, че САЩ са първите, които са се оттеглили от сделката, но той поддържа позицията на администрацията на Байдън, че Иран ще трябва да направи първия ход за завръщане.

Прайс заяви, че "отправна точка за Иран е възобновяване на пълното спазване на ядреното споразумение". "Ето защо това е нашия дипломатически път, който изложихме", каза Прайс.

"Иран възобновява пълно спазване и Съединените щати ще направят същото. След това ще предприемем дипломатически стъпки, за да удължим, укрепим разпоредбите и да ги използваме отново, като постамент за последващи споразумения, които да поемат други елементи на зловредната дейност на Иран."

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

Модернизация на ядрения военен комплекс от стратегически съображения, а не за спестяване на пари