Президентът на САЩ Джо Байдън изнесе първата си външнополитическа реч от встъпването си в длъжност. Той я формулира като нулиране след четири години от програмата на Доналд Тръмп "Америка на първо място", обещавайки да реинвестира в съюзи и дипломация и подчертавайки демократичните ценности, пише БиБиСи.

Противопоставяне на Русия

Малко след като Байдън започна речта си, той обясни: "Ясно заявих на президента Путин, по начин, много различен от моя предшественик, че дните когато Съединените щати се обръщаха пред лицето на руските агресивни действия ... са приключили."

Това е най-яркият контраст с Тръмп, който сякаш се стараеше да избегне критиките на руския президент.

Байдън кимна за стойността на ангажименти с Москва в области от взаимен интерес, като например предотвратяване на ядрена война - двамата лидери се договориха да удължат последния оставащ договор за контрол на оръжията. Но той се ангажира и да потърси сметка от Владимир Путин за кибератаките и намесата в изборите и призова за освобождаването на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Този Бят дом е готов да притиска Кремъл. Но всички действия, които предприема, ще се надграждат върху тези на администрацията на Тръмп, която продължи да санкционира Русия за всичко - от кибератаки до отравяния, въпреки сдържаността на Тръмп.

Иран вече не е коренът на всяко зло

Речта на Байдън е забележителна с това, което той всъщност не каза: той не спомена Иран.

Мълчанието е почти шокиращо, като се има предвид колко безмилостно държавният секретар на Тръмп Майк Помпео нападаше Техеран като корен на всяко зло в Близкия изток.

Това не означава, че администрацията на Байдън не гледа Иран като на сериозен и спешен въпрос. Вече е изчислено, че Ислямска република се е приближила много по-близо до точката за създаване ядрено оръжие, откакто Тръмп се оттегли от сделката за ограничаване на ядрената програма на Иран - сделка, която Байдън каза, че е готов да възкреси.

Администрацията му все още мисли как да го направи, но междувременно той не гледа на региона през призмата Иран.

Най-важното е, че той обяви край на подкрепата за военната офанзива на Саудитска Арабия в Йемен. Помпео подчерта, че бунтовниците Хути от Йемен, срещу които се бори Рияд, са подкрепени от Иран. Байдън подчертава, че войната е създала най-тежката хуманитарна катастрофа в света.

Различна "Америка на първо място"

Байдън може да не е съгласен с Тръмп относно мястото на Америка в света, но все пак поставя американците на първо място. Той и неговите служители говорят за външна политика, която е в полза на американските работници, която защитава техните работни места и заплати.

"Вече няма ярка граница между външната и вътрешната политика", каза Байдън. "Всяко действие, което предприемаме в поведението си в чужбина, трябва да има предвид американските работещи семейства." Това ще повлияе на търговската му политика.

Той също така се върна към визията за САЩ като имигрантска нация, обещавайки да приеме повече бежанци: декларира, че ще увеличи броя на 125 000 годишно, след като Тръмп ги намали до 15 000. И призна, че поведението у дома е повлияло на популяризирането на това, което той смята за американски демократични ценности, на които той е отдаден.

Байдън намери положителна нотка в неотдавнашното насилие заради твърденията за изборни измами, разпространявани от неговия предшественик, заявявайки, че американците са по-добре подготвени да обединят света в борбата за защита на демокрацията, "защото и ние самите се борим за това".

Дипломатът Байдън

Първото посещение на Тръмп в правителствена организация беше ЦРУ и той стигна до държавния департамент повече от година след като встъпи в длъжност.

Така че решението на Байдън да започне с държавния департамент е сигнал за подкрепа на служители от чуждестранните служби, които Тръмп смяташе за част от "дълбоката държава", които го подкопават. Байдън декларира и подкрепа за света, с изявлението (повторено два пъти), че Америка се "върна", готова да възобнови ангажимента си със съюзници за справяне с взаимните проблеми в многостранни условия, готова и за дипломация.

Но посещението бе израз и на това кой е Байдън, бивш сенатор и вицепрезидент, с десетилетия външнополитически опит. "Просто се опитвам да не изоставам", каза неговият държавен секретар Антъни Блинкън, който работи с него от около 20 години.

Президентът ще е зает с наболели вътрешни въпроси, но той има постоянен интерес към външната политика и той се постара да подчертае своя ангажимент към дипломацията.

Байдън и Путин, завръщане към познатото - Рейгън срещу "Империята на злото"

Байдън и Путин, завръщане към познатото - Рейгън срещу "Империята на злото"

Компромис за договори когато има смисъл, без да се забравят уроците от "Студената война"