"САЩ напуснаха и нарушиха ядрената сделка. Така че САЩ трябва да се върнат и да изпълнят задълженията си." Това написа в "Туитър" иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф, цитиран от ИРНА.

"Президентът Байдън има избор: да скъса с неуспешните политики на Тръмп или да надгради неговите неуспехи", добави той. Освен това той отбеляза, че "надграждането върху неуспехите ще доведе само до допълнителен провал".

Припомняме, че Зариф вече призова новата администрация на САЩ "безусловно" да отмени санкциите, наложени от Доналд Тръмп на Ислямската република, за да спаси ядреното споразумение от 2015 г.

Иран няма да приеме промени в ядреното споразумение, отсече Рохани

Иран няма да приеме промени в ядреното споразумение, отсече Рохани

Нито един параграф в ядреното споразумение няма да бъде променен

Администрацията на новия американски президент Джо Байдън "трябва да започне с безусловна отмяна, с пълен ефект, на всички санкции, наложени, преналожени или преетикетирани, след като Тръмп встъпи в длъжност", написа Зариф в коментарен материал в сп. Foreign Affairs, предупреждавайки срещу всеки опит за "извличане на отстъпки" от Техеран.

Той обеща, че Иран би изпълнявал изцяло ядреното си споразумение от 2015 г., ако Байдън отмени санкциите срещу Техеран, което според Зариф може да бъде изпълнено бързо чрез "три изпълнителни заповеди".

Президентът Джо Байдън се ангажира да присъедини САЩ отново към споразумението от 2015 г., договорено от Вашингтон, когато той беше вицепрезидент, ако Иран също се върне към съответствие.

Ала дипломати и анализатори подчертаха, че е малко вероятно това да се случи за една нощ, тъй като противниците биха искали допълнителни ангажименти един от друг.

В споразумението със САЩ и други световни сили Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите. Той започна да нарушава ядреното споразумение, след като Тръмп изтегли САЩ през 2018 г. и започна да засилва едностранните санкции срещу Техеран.

Зариф не настоява за каквато и да е компенсация от САЩ, за разлика от ръководители като президента Хасан Рохани, които я поискаха в замяна на "вредите", които Техеран е претърпял при подновените санкции на САЩ, като имплицитно твърди, че Вашингтон трябва да му изплати обезщетение за загубените приходи от петрол.

САЩ: Иран вероятно е на седмици от достатъчно ядрен материал за бомба

САЩ: Иран вероятно е на седмици от достатъчно ядрен материал за бомба

В Израел: Иранците играят твърдо, поради което натискът върху тях не може да се намали

"Това може да стане автоматично и без да е необходимо да се поставят условия: Съединените щати изпълняват своите задължения съгласно (резолюция на Съвета за сигурност) 2231 (за премахване на санкциите), а ние ще изпълняваме ангажиментите си по ядреното споразумение", подчерта Зариф.