Иран е започнал производство на метален уран, който се използва за производството на атомни бомби, предаде Associated Press с позоваване на шефа на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

На срещата с представители на страните от МААЕ Гроси е заявил, че информацията за придобиване на малко над три и половина грама метален уран в завода в Исфахан е потвърдена при инспекция на агенцията.

МААЕ: Иран е натрупал обогатен уран 8 пъти повече от допустимото

МААЕ: Иран е натрупал обогатен уран 8 пъти повече от допустимото

Не допуска международните инспектори...

Изследванията, свързани с производството на метален уран, бяха забранени с ядрената сделка между Иран и международните посредници през 2015 г.

През януари представителят на Иран в МААЕ заяви, че производството на новото гориво е предназначено за техерански реактор, който се използва за научно-изследователски цели.

Иран предупреди, че може да започне да разработва атомно оръжие

Иран предупреди, че може да започне да разработва атомно оръжие

Коментарите на Махмуд Алави са изключително рядък случай

Припомняме, 45-ият американски президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядрената сделка с Иран. Техеран от своя страна заяви, че няма да изпълнява ангажиментите си по сделката. 46-ият президент на САЩ Джо Байдън заяви готовност страната му да се върне в сделката, но отказа да приеме ултиматума на Техеран да бъдат отменени всички санкции срещу иранската страна като условие и тя да започне отново да спазва договорените с международните посредници условия.