Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф упрекна американският президент Джо Байдън за това, че продължава политиката на своя предшественик Доналд Тръмп по отношение на Иран.

Пред иранската телевизия Press TV той заяви, че нищо не се е променило.

"Байдън твърди, че политиката на максимален натиск на Тръмп спрямо Иран е била пълен провал, но я продължава. Проблемът е, че САЩ са се пристрастили към санкциите", отбеляза Зариф.

Той настоя Вашингтон да покаже действителна промяна в поведението си.

Иран вярва, че санкциите на САЩ падат скоро

Иран вярва, че санкциите на САЩ падат скоро

Техеран е оптимистично настроен за политиката на Байдън

"Нуждаем се от действия, не от обещания. Искаме да видим промяна в отношението, така че да не се повтаря произволът, започнал с Тръмп", подчерта външният министър.

Първият дипломат на Иран напомни, че чл. 36 от Съвместния всеобхватен план за действие позволява на страната му да престане да спазва ангажиментите си по споразумението, ако други членове нарушават своите задължения и спорът не бъде разрешен.

Припомняме, по-рано тази седмица, Иран обяви, че "незабавно ще обърне" действията си по отношение на ядрената си програма, когато американските санкции бъдат отменени. Това заяви в петък външният министър Мохамад Джавад Зариф, като повтори позицията на Техеран относно предложението на Вашингтон за съживяване на преговорите.

Администрацията на Джо Байдън заяви в четвъртък, че е готова да възобнови споразумението от 2015 г. между Иран и световните сили, което бившият президент Доналд Тръмп изостави през 2018 г., преди да наложи отново санкции срещу Иран.

Иран иска дела, а не приказки от световните сили за ядрената сделка

Иран иска дела, а не приказки от световните сили за ядрената сделка

МААЕ съобщи, че Иран ще намали сътрудничеството с инспекторите