Иран официално започна да ограничава достъпа на международните инспектори до ядрените обекти, съобщава обществената телевизия, цитирана от АП.

Ислямската република се опитва да окаже натиск върху европейските държави и САЩ да отменят санкциите и да подновят изпълнението на ядрената сделка от 2015 г.

Иран плаши с 60% обогатяване на уран

Иран плаши с 60% обогатяване на уран

САЩ и европейските страни се отнасяли несправедливо с Иран

Телевизията не разкри много подробности освен потвърждението, че Ислямската република е изпълнила заканата си да намали сътрудничеството с инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Техеран вече обяви, че планира да прекрати прилагането на Допълнителния протокол - конфиденциална договореност между Техеран и МААЕ като част от ядреното споразумение. Протоколът гарантира достъп на инспекторите на ООН до ядрените съоръжения и възможност за наблюдаване на програмата.

Не е ясно Иран колко е ограничил достъпът на инспекторите.

Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви, че блокират достъпа на МААЕ до мрежата от камери за наблюдение в ядрените обекти. Организацията за атомна енергия на Ислямската република обеща да запази записите за период от три месеца и след това да ги предаде на МААЕ, но само ако бъдат отменени някои санкции.

Сделка за мониторинг над Иран по ядреното споразумение

Сделка за мониторинг над Иран по ядреното споразумение

Нова надежда за договорка

Вчера върховният лидер на Иран Али Хаменеи предупреди, че страната му може да започне да обогатява уран с чистота до 60%, ако се наложи, но той повтори, че държавата е забранила създаването на оръжия за масово унищожение.

През уикенда генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси посети Техеран, за да обсъдят заканата на Иран да ограничи инспекциите. Като част от временно споразумение Гроси обяви, че агенцията ще запази същия брой инспектори на терен. Но Гроси подчерта, че ограниченията ще засегнат възможности на инспекторите за бързи проверки на ядрените обекти. Блокирането на достъпа на МААЕ до камерите също означава, че агенцията не може да наблюдава иранските действия, докато инспекторите не са на място.

Иран обвини САЩ в пристрастеност към санкциите

Иран обвини САЩ в пристрастеност към санкциите

Зариф упрекна Джо Байдън, че продължава политиката на предшественика си