Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи обеща, че позицията на Техеран по отношение на съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), известен още като иранското ядрено споразумение от 2015 г., няма да се промени и че страната няма да отстъпи на международния натиск, като той подчерта, че САЩ и европейските страни се отнасяли несправедливо с Иран, съобщава "Ройтерс".

Върховният водач подчерта, че Иран може да продължи да обогатява уран, като увеличи процента до 60%.

"Нивото на обогатяване на уран в Иран няма да бъде ограничено до 20%. Ще го увеличим до всяко ниво, от което се нуждае страната... Може да го увеличим до 60%", предупреди Хаменеи.

Макар да подчертава, че Иран не се стреми към сдобиването с ядрено оръжие, Хаменеи посочи, че "никой" не може да спре Техеран да придобие оръжия за масово унищожение, ако иска.

Коментарите на Хаменеи повториха изявлението от вчера на иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф, който подчерта, че Техеран не се опитвал да създаде ядрено оръжие.

От своя страна Зариф даде да се разбере, че стъпките на Техеран да намали някои от ангажиментите си по споразумението след едностранното оттегляне на САЩ от ядрената сделка са обратими.

"САЩ трябва да се върнат към споразумението и да отменят всички санкции... САЩ са пристрастени към санкциите, но трябва да знаят, че Иран няма да отстъпи на натиск", добави иранският първи дипломат.

САЩ следят изкъсо Русия и Китай по отношение на оръжията

САЩ следят изкъсо Русия и Китай по отношение на оръжията

САЩ искали да "удължат и укрепят" иранската ядрена сделка

Изявлението на аятолах Хаменеи дойде часове след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон се опитва да се справи с дестабилизиращото регионално поведение на Техеран и разработваните от него балистични ракети" на Техеран. Според Блинкън САЩ също се опитват да "удължат и укрепят ядреното споразумение".

Действащият американски президент Джо Байдън заяви, че Вашингтон е готов да проведе неформални разговори с Техеран, на които домакин ще бъде ЕС и на които ще присъстват Русия, Китай и Великобритания. Иран обаче многократно е заявявал, че иска да бъдат отменени осакатяващите санкции, преди да седне на масата за преговори.

През декември Иран прие закон за увеличаване на обогатяването на уран и замразяване на инспекциите на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) на своите ядрени обекти в опит да постигне премахване на американските икономически санкции.

Сделка за мониторинг над Иран по ядреното споразумение

Сделка за мониторинг над Иран по ядреното споразумение

Нова надежда за договорка

В началото на януари израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на Иран да увеличи обогатяването на уран означава, че Техеран се стреми да разработи ядрено оръжие.

Иранските власти отхвърлиха твърденията като безпочвени, като заявиха, че "режим, който разполага с ядрено оръжие, не може да обвини Иран в стремеж да получи ядрено оръжие". Коментарите на Нетаняху последваха информации, че Ислямска република възобновява обогатяването на урана с 20 процента.

Отношенията между Иран и САЩ са в низходяща спирала от май 2018 г., когато тогавашният президент Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от ядреното споразумение и възстанови всички санкции срещу Техеран с оглед да сведе износа му на петрол "до нула".

На първата годишнина от оттеглянето на САЩ Техеран обяви, че ще прекрати някои от доброволните си ангажименти по споразумението от 2015 г. и ще възобнови обогатяването на уран на по-високо ниво в рамките на 60 дни, освен ако останалите пет страни по споразумението - Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия - не гарантират, че интересите на Техеран са защитени.

След изтичането на крайния срок Иран заяви, че ще започне да обогатява уран над нивото от 3,67 процента, определено в споразумението, и постепенно ще намалява своите ядрени задължения на всеки 60 дни.

Иран обвини САЩ в пристрастеност към санкциите

Иран обвини САЩ в пристрастеност към санкциите

Зариф упрекна Джо Байдън, че продължава политиката на предшественика си