САЩ са готови да ангажират Русия в дискусии за стратегическата стабилност във връзка с контрола на въоръженията и възникващите проблеми със сигурността. Ще бъдем прозорливи към по-широките предизвикателства, поставени от Русия, и как нашите съответни ядрени арсенали представляват екзистенциални заплахи един за друг. Това коментира американският държавен секретар Антъни Блинкън по време на Конференцията по разоръжаване, която се провежда под егидата на ООН, съобщава "Асошиейтед прес".  

Русия скастри САЩ: Спрете "дрънкането на оръжие" в Черно море

Русия скастри САЩ: Спрете "дрънкането на оръжие" в Черно море

Вашингтон няма търпение да открие враг в Черно море според Москва

"Работейки с нашите съюзници и партньори, Съединените щати също така ще изискват по-голяма прозрачност по отношение на провокативните и опасни програми за развитие на оръжия на Китай и ще продължат усилията, насочени към намаляване на опасностите, които крие техният ядрен арсенал", изтъкна американският първи дипломат.

Освен това по думите на Блинкън САЩ искали да ангажират всички страни, включително Русия и Китай, за разработване на стандарти и норми за отговорно поведение в космоса.

"Призовавам държавите, които разработват противосателитни оръжия, да се въздържат от опасно тестване на такива системи. Например, в противоречие с дипломатическата и публична позиция на Русия срещу въоръжаването на космоса, Русия проведе наземно противосателитно изпитание през декември 2020 г. Трябва да намалим напрежението в космоса, а не да го влошаваме", настоя държавният секретар на САЩ.

Иран предупреди, че може да започне да разработва атомно оръжие

Иран предупреди, че може да започне да разработва атомно оръжие

Коментарите на Махмуд Алави са изключително рядък случай

Той увери също така, че Вашингтон е готов да се върне към ядреното споразумение с Иран, ако Техеран покаже, че се придържа стриктно към него.

Това е нов знак за амбицията на Вашингтон да съживи споразумението, отхвърлено от бившия президент Доналд Тръмп, дори след като Техеран изглежда още се отдалечава от него.

Коментарите на Блинкън сигнализират за поредната стъпка от администрацията на Байдън за повторно ангажиране с много международни институции и споразумения, които бяха изоставени, отхвърлени или до голяма степен пренебрегнати от Тръмп. Това е първият път от години, в който първият американски дипломат говори пред Конференцията по разоръжаване, която се превърна главно в място, където страните да изразяват опасения относно разоръжаването, тъй като не успя да спомогне за сключването на каквито и да е споразумения.

В САЩ притеснени от изоставането от Русия в ядрените оръжия

В САЩ притеснени от изоставането от Русия в ядрените оръжия

САЩ имали "сериозни слабости" в тази област

Коментарите за Иран са може би най-навременното послание на Блинкън, идващо след нови знаци през уикенда, че Техеран се отдалечава от, а не върви към компромис със западните правителства по ядреното споразумение.

Блинкън увери, че САЩ са готови да се върнат към споразумението, "ако Иран се върне към стриктното му спазване".

Блинкън подчертава, че САЩ остават ангажирани да гарантират, че Иран "никога няма да се сдобие с ядрено оръжие", като добави: "Дипломацията е най-добрият път за постигане на тази цел.".

Работейки със съюзници и партньори, той посочи, че САЩ ще се стремят да "удължат и укрепят" иранското ядрено споразумение, което беше сключено през 2015 г. между Иран и Германия, Франция, Великобритания, Русия, Китай и САЩ. Тръмп изтегли САЩ три години по-късно.

Иран бавно се отдалечи от всички ограничения на ядрената сделка за своите запаси от уран и започна да го обогатява с 20%, което не е далеч от нивата, нужни за разработване на ядрено оръжие.

Иран ускорил програмата за атомно оръжие

Иран ускорил програмата за атомно оръжие

Иран отхвърли призив на САЩ първи да се върне към пълно спазване на ядрената сделка