Най-малко един човек е бил ранен при ракетни удари по иракската авиобаза в Балад, където има щабквартира на американска компания, предаде АП. Най-малко четири ракети са ударили иракската авиобаза в събота вечерта, се казва в изявление на иракските военни. Раненият е работил за американската компания, са съобщили четирима служители.

Нито една групировка не е поела отговорност за атаката срещу авиобаза Балад в северната провинция Салах ал Дин. През януари 2020 г. базата, която се намира на около 80 км северно от столицата Багдад, беше атакувана с осем ракети, като бяха ранени четирима членове на иракските военновъздушни сили, включително двама офицери.

САЩ се изтеглят от Ирак и Афганистан

САЩ се изтеглят от Ирак и Афганистан

Това става преди Байдън да влезе в Белия дом

Американската отбранителна компания "Салипорт" има седалище в авиобазата и в момента има 46 души персонал, които поддържат самолети F-16. Преди това САЩ евакуираха някои от своите изпълнители от базата от съображения за сигурност. Това е вторият удар срещу база, в която са разположени американски сили или изпълнители, за по-малко от седмица. Повече от 10 ракети бяха изстреляни по райони между международното летище в град Ербил и база с американски войници.

Атаката в събота идва, след като НАТО обяви, че ще увеличи драстично мисията си в Ирак от 500 души на 4000 за борба с остатъците от "Ислямска държава" (ДАЕШ), заяви генералният секретар Йенс Столтенберг тази седмица. Увеличението идва, тъй като американските коалиционни войски постепенно намаляват присъствието си в Ирак през последната година. Учебната мисия на НАТО стартира през 2018 г., за да помогне на опустошената от конфликта държава да разработи нови академии и военни училища за своите въоръжени сили. Първоначално се намираше в столицата Багдад и в съседна Йордания.

НАТО увеличава ударно военнослужещите си в Ирак

НАТО увеличава ударно военнослужещите си в Ирак

За бъдещето на мисията си в Афганистан НАТО все още не е взело решение

"Размерът на нашата мисия ще се увеличи от 500 военнослужещи на около 4000", обяви Столтенберг и добави, че увеличението ще бъде "постепенно". "Обучителните дейности вече ще включват още иракски институции за сигурност и райони извън Багдад", уточни шефът на НАТО. Столтенберг настоя, че мисията се осъществява "по искане на иракското правителство". "Осъществява се при пълно зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Ирак", увери той.