Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че алиансът не е взел "окончателно решение" относно бъдещето на своята мисия в Афганистан, докато новият президент на САЩ Джо Байдън обмисля изтеглянето на войски.

Въпреки че министрите на отбраната на страните членки се въздържаха от вземането на това решение на двудневна виртуална конференция, те решиха да разширят обучителната мисия на НАТО в Ирак от 500 на "около 4000" военнослужещи.

Съдбата на 9 600-членната мисия на НАТО за подкрепа в Афганистан беше най-важната тема в дневния ред, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп сключи споразумение с талибаните за изтеглянето на американските войски.

НАТО към талибаните: Намалете насилието, за да се изтеглим от Афганистан

НАТО към талибаните: Намалете насилието, за да се изтеглим от Афганистан

Военните министри не се очаква да обявят конкретно решение

Администрацията на Байдън прави преглед дали да се придържа към наближаващия краен срок от 1 май за оттеглянето или рискува кръвопролитна реакция от екстремистите, като остане.

"Изправени сме пред много дилеми и няма лесни варианти. На този етап не сме взели окончателно решение за бъдещето на нашето присъствие", посочи Столтенберг на пресконференция, цитиран от "Франс прес".

"Но с наближаването на крайния срок 1 май съюзниците от НАТО ще продължат щателно да се консултират и координират през следващите седмици", допълни той.

Байдън изправен пред сериозна дилема за изтеглянето от Афганистан

Байдън изправен пред сериозна дилема за изтеглянето от Афганистан

Преговорите прогресират болезнено бавно

Столтенберг настоя, че талибаните трябва да изпълнят ангажиментите съгласно споразумението със САЩ, включително да постигнат напредък в мирните преговори с Кабул, редуциране на насилието и прекъсване на връзките с "международни терористични групировки".

"Целта на НАТО е да гарантира, че Афганистан никога повече няма да се превърне в безопасно убежище за терористи, които да атакуват нашите родини", изтъкна шефът на алианса.

Талибаните предприеха поредица от офанзиви, заплашвайки поне две столици на провинции, като предупредиха министрите на НАТО да не се стремят към "продължаване на окупацията и войната", като останат.

САЩ май няма да се изтеглят от Афганистан

САЩ май няма да се изтеглят от Афганистан

Промяна в политиката на Белия дом

"Защитата на нашите войници остава от първостепенно значение и ние ще предприемем всички необходими мерки, за да ги опазим", увери Столтенберг.

Съюзниците неспокойно очакват Байдън да вземе решението си дали да сложи край на две десетилетия намеса в Афганистан, но казват, че са готови да останат, ако и САЩ останат.

Въпреки че Тръмп съкрати американските сили до едва 2 500 войници през януари, останалите членове на НАТО разчитат на американските способности за поддържането на мисията.

На 17 февруари НАТО обсъжда мисията си в Афганистан

На 17 февруари НАТО обсъжда мисията си в Афганистан

От САЩ дадоха сигнал за промяна на политиката

По отношение на Ирак министрите на отбраната на страните членки се договориха да подкрепят обучителната мисия на НАТО, целяща укрепване на военните сили на страната, докато тя изглежда ограничава възраждането на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

"Размерът на нашата мисия ще се увеличи от 500 военнослужещи на около 4000", обяви Столтенберг и добави, че увеличението ще бъде "постепенно".

"Обучителните дейности вече ще включват още иракски институции за сигурност и райони извън Багдад", уточни шефът на НАТО. 

Столтенберг настоя, че мисията се осъществява "по искане на иракското правителство".

Иран провежда сухопътно учение до границата с Ирак

Иран провежда сухопътно учение до границата с Ирак

Танкови дивизии, безпилотни подразделения и парашутисти

"Осъществява се при пълно зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Ирак", увери той.

НАТО има малка небойна мисия в страната от 2018 г. насам за обучение и съветване на иракските сили.

Алиансът обяви плановете си за разширяване на мисията миналата година под натиска на Тръмп за увеличаване на ролята на НАТО в Близкия изток.

Коалицията на САЩ призна, че е убила 1410 мирни жители в Ирак и Сирия

Коалицията на САЩ призна, че е убила 1410 мирни жители в Ирак и Сирия

34 941 удара в периода от август 2014 г. до края на ноември 2020 г.

Този ход беше отложен от пандемията от коронавируса и заради тревоги относно нестабилността, но сега се прокарва със силна подкрепа от иракския премиер Мустафа ал Кадими.

Понастоящем има и сили от предвожданата от САЩ коалиция срещу ДАЕШ, базирани главно в северния град Ербил в Иракски Кюрдистан.

Откакто Ирак обяви победа над ДАЕШ в края на 2017 г., присъствието на коалицията е намалено до по-малко от 3 500 военнослужещи, от които 2 500 американци.

Очаква се разширената мисия на НАТО да поеме част от обучението, което в момента се извършва от коалицията срещу ДАЕШ.

Съобщението идва в контекста на опасения във връзка с нарастващото напрежение в Ирак, след като при ракетна атака в понеделник в Ербил беше убит чуждестранен наемник, работещ за американската армия. 

Няма убити американци при ракетната атака в Ирак

Няма убити американци при ракетната атака в Ирак

При ракетната атака до летище в Северен Ирак е загинал един предприемач