Иран обяви повече от 700 починали от новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие, което е пореден черен рекорд за Ислямската република, докато тя изпитва затруднения да ограничи скока на заразените, предаде "Франс прес".

Министерството на здравеопазването уточни, че вирусът е отнел още 709 живота през последните 24 часа, надминавайки предишния дневен рекорд от 684 починали, регистриран в неделя.

Иран с над 100 000 смъртни случаи от COVID-19

Иран с над 100 000 смъртни случаи от COVID-19

Ислямската република е в петата вълна на пандемията

По време на пандемията в страната са починали общо 103 357 души от 4 756 394 заразени според министерството, чиито данни официални лица признаха, че подценяват истинския брой жертви.

Новият президент на Иран Ебрахим Раиси увери в събота, че правителството му ще даде приоритет на борбата с COVID-19 и ускоряването на ваксинациите.

Ислямската република беше една от първите страни, засегнати от вируса след Китай.

След като обявиха първите си заразени през февруари 2020 г., властите се въздържаха от налагане на пълни затваряния, като вместо това затварят обществени пространства като училища във всеки отделен случай.

Последните национални ограничения продължиха шест дни, преди да бъдат премахнати в неделя, но забраната за пътуване между провинциите с лични автомобили остава в сила до 27 август.

Задушен от санкциите на САЩ, които затрудняват трансфера на пари в чужбина, Иран казва, че е изпитал затруднения с вноса на ваксини.

Според официалните данни по-малко от 6,5 млн. от 83-те млн. души население на Иран са получили втора доза ваксина.