"Инцидент" с електричеството е станал днес в завода за обогатяване на уран в иранския град Натанз, съобщава RT.

Говорителят на Организацията за атомна енергия на Иран Бехруз Камалванди обясни, че проблемът е бил свързан с електроразпределителната мрежа.

Той посочи, че няма пострадали нито е причинено замърсяване на околната среда.

Причините за инцидента се изясняват.

Той е станал само часове, след като в ядреното съоръжение в Натанз бяха пуснати в експлоатация допълнителни центрофуги за обогатяване на уран.

Иран пусна нови центрофуги за обогатяване на уран

Иран пусна нови центрофуги за обогатяване на уран

Режимът на аятоласите заяви, че се стреми за ядрената енергия само за "граждански цели"

В завода започнаха работа 164 центрофуги от модела IR-6, както и 30 от модела IR-5. Провеждат се и технически тестове на центрофугите IR-9.

Въпреки че действията на страната противоречат на Съвместния всеобхватен план за действие, иранският президент Хасан Рохани увери, че обогатяването на уран, извършвано в страната, не е свързано с производството на атомни оръжия.

В ядрената сделка от 2015 г. Техеран се съгласи да използва само по-стария тип центрофуги и да спазва обогатяването на уран до нива от 4%. От началото на 2021 г. обаче страната започна да обогатява уран с чистота до 20%, което е само на една крачка от производството на уран за военни цели.

Според Иранската организация за ядрена енергетика с новите центрофуги обогатяването на уран ще може да се повиши до 60%.

Иран тества нови подобрени центрофуги IR-9 за уран

Иран тества нови подобрени центрофуги IR-9 за уран

Капацитетът им е 50 EPP