Испанските власти увериха в събота, че пожарникари и войници вече овладяват пожара в западната част на страната, който принуди стотици да се евакуират, съобщава АФП.

"Днес се надяваме да нанесем удар срещу този пожар. Това е много интензивна задача", каза координаторът на гражданската защита Ниевес Вилар, добавяйки, че условията са се подобрили, тъй като бурните ветрове от последните дни са отслабнали.

Това накара регионалните служби за предотвратяване и гасене на горски пожари да обявят ситуацията за "стабилизирана" до късно вечерта.

Очаква се вятърът окончателно да утихне едва в неделя, когато има вероятност и за слаб дъжд.

Пожар опустоши гори в Западна Испания

Пожар опустоши гори в Западна Испания

Подозира се че е бил запален умишлено

Местните власти обвиниха умишления палеж за горския пожар, който избухна в сряда близо до село Пинофранкеадо в слабонаселения регион Естремадура, граничещ с Португалия.

Пламъците са опустошили около 3500 хектара гори и са наложили евакуацията на около 700 души от няколко села, съобщи регионалното правителство.

Данните от европейската сателитна система Коперник показват, че около 12 000 хектара са били засегнати от пожара в засегнатата провинция Касерас.

Вилар каза, че общо 600 пожарникари са били разположени, включително португалски колеги. Подкрепят ги 14 самолета за водни бомбардировки, съобщиха от регионалното министерство на земеделието.

Фернандес Вара избухна в петък "копелетата", които са подпалили пожарите, причинили "необратими щети, които отнемат десетилетия за възстановяване, ако изобщо се възстановят".

Силните ветрове със скорост до 60 километра в час направиха овладяването на пламъците "изключително трудно", добави той.

Но той изрази надежда в събота вечерта, че по-благоприятните метеорологични условия в следващите часове ще улеснят гасенето на огъня.

Премиерът Педро Санчес отмени участието си в петък в митинг в Естремадура преди регионалните избори на 28 май заради пожара.

Испания, която преживява дългосрочна суша след три години на валежи под средното ниво, вече претърпя множество горски пожари тази година.

Сушата се влоши от необичайно ранната гореща вълна в края на април, която доведе до изключително високи температури, обикновено наблюдавани само през лятото.

Температурите достигнаха 38,8 градуса по Целзий в южния град Гранада на 27 април, най-високите, регистрирани някога в континентална Испания през този месец.

През 2022 г., особено лоша година за горските пожари в Европа, Испания беше най-засегнатата страна на континента.

Близо 500 пожара са унищожили повече от 300 000 хектара, според Европейската информационна система за горски пожари.

Температурни рекорди за месец април в Португалия и Испания

Температурни рекорди за месец април в Португалия и Испания

Заплаха за земеделието и горски пожари

Учените твърдят, че предизвиканата от човека промяна на климата прави екстремните метеорологични явления, включително горещите вълни и сушите, по-чести и по-интензивни. Те увеличават риска от пожари, които отделят парникови газове за отопление на климата.