Властите съобщиха, че континенталните части на Испания и Португалия са счупили температурните рекорди за април, тъй като и двете страни потъват в необичайно ранна гореща вълна, която повиши риска от горски пожари, предупреди АФП.

В четвъртък живакът достигна 38,8 градуса по Целзий на летището в южния испански град Кордоба, подобрявайки предишния рекорд от 38,6 градуса в източния град Елче, съобщи националната метеорологична служба AEMET.

Тези "предварителни данни" все още трябва да бъдат потвърдени - процес, който може да отнеме няколко дни, заяви говорител на агенцията пред АФП.

Най-високата температура за цяла Испания през месец април обаче е била регистрирана през 2013 г. на Канарските острови, разположени на северозападния бряг на Африка, когато живакът е достигнал 40,2С.

В съседна Португалия температурите в централния град Мора достигнаха 36,9С в четвъртък, с което бе подобрен рекордът от 36С, поставен през април 1945 г. в североизточния град Пинхао, съобщи метеорологичната агенция IPMA.

Докато в Португалия температурите започнаха да се понижават в петък, в голяма част от Испания горещините се запазиха, като в Кордоба живакът достигна 36С.

Необичайно ранната гореща вълна е предизвикана от маса много горещ и сух въздух, идващ от Африка.

Рекордни жеги в Испания

Рекордни жеги в Испания

Странта счупи температурния рекорд за април, отчитайки 38.7 градуса

Изгарящите температури предизвикаха предупреждения за висок риск от горски пожари и влошаване на условията на суша, които вече накараха някои земеделски стопани в Испания да не сеят семена тази година.

Испанското правителство заяви, че ще започне кампанията си за наблюдение на горските пожари в петък, месец и половина по-рано от обичайното поради ранното настъпване на горещите температури.

Това ще включва добавяне на подкрепления към местните противопожарни екипи и "непрекъснато наблюдение на горските пожари" в цялата страна, се казва в изявление на Министерството на вътрешните работи.

По данни на Европейската информационна система за горските пожари досега тази година в Испания пожарите са опустошили около 54 000 хектара (133 400 акра) земя, в сравнение с малко над 17 000 хектара по същото време през 2022 г.

Миналата година Испания преживя най-горещата си година от началото на записите, като по данни на ООН близо 75 % от земите ѝ са податливи на опустиняване поради изменението на климата.

Водните резервоари в страната са на половината от капацитета си, а според профсъюза на фермерите COAG 60 % от земеделските земи се "задушават" от липсата на валежи.

Испания се бори да спаси земеделието си от тежката суша

Испания се бори да спаси земеделието си от тежката суша

Страната поиска спешна помощ от кризисния резерв на ЕС

Испания е най-големият износител на зехтин в света и основен източник на плодове и зеленчуци в Европа.

Експерти твърдят, че изменението на климата, предизвикано от човешката дейност, увеличава интензивността и честотата на екстремните метеорологични явления, като горещини, суши и горски пожари.