Рекордни жеги в Испания. Страната регистрира най-високата си температура за април в четвъртък, достигайки 38,7 градуса по Целзий. Това съобщи БиБиСи, позовавайки се на испанската метеорологичната служба.

Рекордната температура беше регистрирана на летището в Кордоба в Южна Испания малко след 17:00 часа местно време. Гореща вълна удари страната с температури с 10-15C по-високи от очакваните за април.

Това не е нормално. Температурите са напълно извън контрол тази година, каза Кайетано Торес, говорител на испанската метеорологична служба.

На училищата ще бъде разрешено да адаптират своите графици, за да избегнат най-лошото от жегата. Влаковете в метрото в Мадрид минават по-често от обикновено, за да се предотврати дълго чакане на перона, а обществените плувни басейни се очаква да отворят месец по-рано от нормалното.

Високите температури идват в допълнение към продължителната суша в много части на Испания. Тази комбинация повишава вероятността от горски пожари, като националната метеорологична служба предупреждава, че големи части от страната ще бъдат изложени на риск.

Горещата вълна в Испания не е изолиран случай. В целия свят високите температури през първите няколко месеца на тази година разбиха температурните рекорди.

Испания се бори да спаси земеделието си от тежката суша

Испания се бори да спаси земеделието си от тежката суша

Страната поиска спешна помощ от кризисния резерв на ЕС