Испания иска спешни средства от Европейския съюз в подкрепа на земеделските си производители и животновъдите заради екстремна суша в страната, съобщава "Асошиейтед прес".

Министърът на земеделието Луис Планас е изпратил писмо до европейския комисар по земеделието Януш Войчеховски в понеделник с искане за помощ за 890 000 селскостопански работници в Испания.

Той посочи, че предлага средствата да бъдат взети от кризисния резерв на ЕС, предназначен за реакция при смущения на селскостопанските пазари на блока, и от неизползваните фондове за развитие на селските райони.

"Има суша, има високи температури, но те са много по-силни в случая с Иберийския полуостров", отбеляза Планас след заседание на кабинета и подчерта, че отпускането на спешна финансова помощ е "от изключителна важност".

Испания вече получи 64,5 милиона евро миналата година от кризисния резерв на Общата селскостопанска политика на ЕС, за да се справи с увеличените разходи за суровини, свързани с нахлуването на Русия в Украйна. Продължаващата от пет последователни години суша в някои области в страната обаче влошиха и без това трудната ситуация.

Молитва за дъжд в Испания

Молитва за дъжд в Испания

Страната е обхваната от безпрецедентна суша

По данни на Министерството на екологичния преход към момента за 27% от територията на Испания е обявена "извънредна ситуация" или "тревога" за суша, а водните резерви са на 50% от националния капацитет.

В най-важния земеделски регион на Испания - Андалусия, ситуацията е много по-тежка. Река Гуадалкивир е на 24,8% от капацитета си, а количествата вода за напояване на земеделските производители в областта са били намалени в някои случаи с до 90%.

Испания е най-големият износител на зехтин в света и важен производител на плодове и зеленчуци. Сушата вече повиши цените на испанския зехтин до рекордни нива.

Министърът на земеделието допълни, че е поискал от ЕС и да бъде предоставено по-високо авансово плащане преди следващия сезон и призова за "гъвкавост" при изпълнение на строгите изисквания на селскостопанската политика на блока. Правителството също така обяви намаляване на данъците с 1,8 милиарда евро за засегнатите фермери.

Испанската държавна метеорологична агенция прогнозира, че температурите в страната ще се повишат още повече към края на седмицата и ще достигнат стойности, близки до средните за юли, отколкото характерните за края на април.

Безпрецедентна суша в Западна Европа

Безпрецедентна суша в Западна Европа

Много водоеми и реки са пресъхващи или пресъхнали

2022 г. беше шестата най-суха година в Испания - и най-горещата от 1961 г. насам.

Някои земеделски производители изобщо няма да засаждат определени култури през тази година, тъй като са наясно, че посевите просто ще изсъхнат.

Едуардо Вера Кануто, производител на ориз в област Севиля, призна, че ситуацията е "тревожна".

"Няма да можем да засеем ориз. Имахме пет сезона, а този ще бъде шестият, с много трудности. Миналата година засяхме едва 30% от земята заради водата, на която имаме право", обясни той.

Настоящата суша в Южна Европа може да се превърна в най-лошата досега

Настоящата суша в Южна Европа може да се превърна в най-лошата досега

Приспособяването към климата, намаляването на риска от бедствия и готовността за бедствия са от първостепенно значение