Европейският съюз се подготвя за труден сезон на горски пожари със стотици пожарникари от различни държави-членки, които са разположени, тъй като сушата в южните европейски страни може да се превърне в най-лошата досега, пише "Евронюз".

"От 2017 г. сме свидетели на най-интензивните горски пожари, виждани някога в Европа и за съжаление очакваме сезонът на горските пожари през 2022 г. да следва тази тенденция", каза Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за междуинституционалните отношения, каза на депутатите в четвъртък.

"По подобен начин службата за управление на извънредни ситуации Коперник показва, че настоящата суша в Европа може да стане най-лошата досега", добави той.

Изменението на климата увеличи риска от пожари, твърдят учени. По-високите летни температури, съчетани с ефектите от по-многобройни и по-продължителни засушавания, улесняват разпалването и разпространението на пожари. Самият сезон на горските пожари също стана по-широк.

ЕС и съседните държави бяха сериозно засегнати през 2021 г. с поредица горски пожари, подхранвани от рекордни горещи вълни, опустошили ферми, полета и гори в Средиземно море, включително в Турция, Гърция, Италия, Франция, Албания, Северна Македония и Испания, Алжир и Тунис в Северна Африка и страни от Близкия изток като Ливан и Израел.

Някои горски пожари доведоха до апокалиптични сцени, като например в Евия, където хората бяха принудени да напуснат гръцкия остров с лодки посред нощ.

Според Европейската организация за използване на метеорологични спътници 2021 г. е втората най-лоша година, регистрирана някога за горски пожари в Средиземно море, след 2017 г. и най-малко 86 души са загубили живота си.

52 горски пожара избухнаха през последните 24 часа в Гърция

52 горски пожара избухнаха през последните 24 часа в Гърция

Отслабването на вятъра през нощта помогна за овладяване на няколко пожара в различни части на Гърция

Шефчович каза, че за справянето с тези предизвикателства "приспособяването към климата, намаляването на риска от бедствия и готовността за бедствия са от първостепенно значение" и че тези усилия трябва да включват превръщането на екосистемите в по-голямо биоразнообразие и устойчивост.

Но той също така каза на евродепутатите, че за да се подготвим, по "Механизма за гражданска защита" на ЕС тази година сме финансирали с повече от 14 милиона евро, за да подкрепим капацитета на флота на RescEU с 10 Canadair, 1 тежък хеликоптер и два въздушни влекача.

"Планираме да закупим 12 допълнителни самолета по (проекта) rescEU. Когато националните възможности са претоварени, (тази защитна сила) е готова да се намеси, за да предостави допълнителна подкрепа за справяне с бедствия в Европа.

"Тази година, за първи път в историята на ЕС, Комисията финансира предварителното изпращане на 204 пожарникари и наземни превозни средства от България, Финландия, Франция, Германия, Норвегия и Румъния в Гърция през юли и август. Първите екипи вече пристигнаха миналата седмица", добави той.

Засушаванията също са все по-голям проблем. Италианското правителство обяви извънредно положение по-рано тази седмица в пет региона поради суша в басейна на река По, водните запаси стигнаха до най-ниските нива от десетилетия.

Почти цяла Португалия също е изправена пред "тежка суша" след най-горещия май от 92 години.

Шефчович каза, че що се отнася до сушите, ЕС има "начина как да реагира в краткосрочен план, спешни мерки чрез нашите механизми EUCP (Гражданска защита на ЕС) и чрез нашите наскоро обновени и модернизирани системи за ранно предупреждение в целия ЕС".

в дългосрочен план това, което трябва да направим, е да увеличим по-доброто използване на водата. В селското стопанство трябва да разгледаме устойчивото управление на почвата и растителната покривка и трябва да инвестираме, както беше казано от мнозина, в устойчиви на суша култури и възстановяване на увредените площи", каза той.

Извънредно положение в райони на Италия заради суша

Извънредно положение в райони на Италия заради суша

Най-тежката подобна криза от 70 години насам