Испания регистрира още един рекорден ден по отношение на жертвите на новия коронавирус COVID-19, като за последните 24 часа са починали 838 души, съобщават от испанското здравно министерство.

Преди денонощие починалите бяха 832 души, което също беше рекорд.

Процентът на новозаразените хора обаче намалява значително на фона на знаците, че мерките, въведени за борба с вируса, имат ефект.

Принудителна отпуска за цяла Испания

Принудителна отпуска за цяла Испания

Строги мерки от Мадрид

Испанските здравни власти уточниха, че вече общо 6 528 души са починали от коронавирус в страната от началото на епидемията и общо 78 797 са заразените.

Това представлява увеличение с 6 549 новозаразени в сравнение с вчера, като в относителни числа това е скок от 9 процента. В сравнение с вчерашните 12,7 процента ръст обаче това сериозен спад, а още повече в сравнение с 14 процента ръст в петък, в четвъртък - 18 процента скок, и огромния 20-процентен скок в сряда.

Испания също с "рекорд": Още 832 починали от коронавируса за денонощие

Испания също с "рекорд": Още 832 починали от коронавируса за денонощие

Общият брой на жертвите вече е 5 690 души

Продължаващото намаляване на броя на новозаразените показва, че строгите мерки, въведени от испанските власти на 14 март, ограничават разпространението на вируса.

В телевизионно обръщение вчера вечерта премиерът Педро Санчес обяви нови мерки, съгласно които всички работници и служители, които не изпълняват жизненонеобходими дейности, да останат вкъщи в продължение на две седмици.

Националната блокада ще остане в сила най-малко до 9 април. Испания е на второ място в света по брой на жертвите след Италия. В страната вече са регистрирани около два пъти повече починали в сравнение с Китай, откъдето тръгна заразата в края на миналата година.

Италия надхвърли 10 000 жертви на коронавируса

Италия надхвърли 10 000 жертви на коронавируса

За последното денонощие са починали още 889 души