Боен самолет F-18 "Хорнет" се разби във военновъздушна база в испанския град Сарагоса, но пилотът катапултира успешно, съобщи испанското министерство на отбраната, цитирано от Ей Би Си Нюз.

Самолетът е паднал в периметъра на базата, съобщи министерството на отбраната в "Туитър". Базата, която се намира на около 16 километра извън града, принадлежи на Испанските военновъздушни и космически сили.

Пилотът е настанен в болница и няма опасност за живота му, съобщиха военните. Испанската обществена новинарска агенция EFE каза, че F-18 е тренирал за авиошоу, когато е станал инцидентът.

Според Гражданската гвардия пилотът е получил наранявания по краката, защото е катапултирал с парашут от ниска височина. Той е бил евакуиран в болница с хеликоптер. Според пилота самолетът е получил техническа повреда.

Американският боен самолет F-18 "Хорнет" е от 80-те години на миналия век и е закупен от военновъздушните сили на няколко съюзнически страни.

Испанските военновъздушни сили придобиха първите си 72 самолета F-18, произведени от McDonnell Douglas през 1983 г. Изтребителите, известни със своята гъвкавост, влязоха в експлоатация три години след това. По-късно военновъздушните сили на Испания закупиха допълнителни бройки F-18.

Самолет се разби в Швейцария, има жертви

Самолет се разби в Швейцария, има жертви

Не се уточняват подробности около катастрофата