Руски противопожарен самолет с 10 души на борда е изчезнал, докато се е  борил с горските пожари в Сибир, съобщават руските власти, цитирани от „Франс прес”.

„Днес в 6:30 часа Ил-76 от службите за спешна помощ не успя да осъществи контакт”, се посочва в съобщение на Министерството на извънредните ситуации, като се добавя, че екипаж от 10 души се е намирал на борда.

Уточнява се, че издирвателни и спасителни екипи, включително 5 самолета и два хеликоптера са били изпратени в района, а 100 спасители край Москва се готвят да излетят натам.  

Държавната информационна агенция ТАСС отбелязва, че самолетът е излетял около 5:30 часа сутринта и е летял на височина от около 3000 метра в района на Иркутск, когато е изчезнал.

Източник от спешните служби е заявил, че самолетът е изчезнал в „трудно достъпно място, където е имало гъст дим заради пожарите”.

Русия е засягана от огромни горски пожари всяка година, а властите посочват, че около 3 300 пожарникари понастоящем се борят с пожари на територия от около 39 хил. хектара в цялата страна.