Почти 600 вида растения са изчезнали от дивата природа през последните 250 години, показва ново обширно проучване, цитирано от Би Би Си.

Броят се базира на действителните изчезвания, а не на оценки, и е два пъти по-голям от този на всички изчезнали птици, бозайници и земноводни взети заедно.

Учените подчертават, че изчезването на растения се случва до 500 пъти по-бързо от това, което би се очаквало да се случи по естествен начин.

През май доклад на ООН изчисли, че един милион животински и растителни вида са застрашени от измиране.

Природата на Земята е в най-лошото си състояние в историята на човечеството

Природата на Земята е в най-лошото си състояние в историята на човечеството

Откритията ще окажат допълнителен натиск върху държавите да предприемат спешни действия

Изследователите твърдят, че техният анализ на всички документирани изчезвания на растения в света показва какви уроци могат да бъдат научени, за да се спрат бъдещи изчезвания.

Повечето хора могат да назоват бозайник или птица, които са изчезнали през последните векове, но малцина биха могли да назоват изчезнало растение, коментира д-р Алис Хъмфрис от Стокхолмския университет.

"Това проучване е първият път, когато имаме преглед на това какви растения вече са изчезнали, откъде са изчезнали и колко бързо се случва това", добави тя.

Загубените растения включват сандаловото дърво в Чили, което е било експлоатирано за етерични масла, Thismia americana, което прекарва голяма част от живота си под земята, а също и розовото маслиново дърво на о. Света Елена.

Страните от ЕС живеят далеч над ресурсните възможности на Земята

Страните от ЕС живеят далеч над ресурсните възможности на Земята

Биха били необходими 2,8 планети, ако всички хора на Земята консумират колкото хората в ЕС

Най-големите загуби са на островите и в тропиците, които са дом на много ценни дървета за дървесина и са особено богати на растително разнообразие.

Учени от Кралската ботаническа градина в Кю и Стокхолмския университет са установили, че 571 растителни вида са изчезнали през последните два и половина века, което е над два пъти повече от броя на птиците, бозайниците и земноводните, регистрирани като изчезнали (взети заедно общо 217 вида).

Изследователите смятат, че тези числа подценяват истинските равнища на продължаващото изчезване на растенията.

Положителен факт все пак е, че някои растения, които някога бяха смятани за изчезнали, са открити отново, като например чилийския минзухар.

Целият живот на Земята зависи от растенията, които осигуряват кислорода, който дишаме, и храната, която ядем.

Изчезването на растенията може да доведе до цяла каскада от изчезвания на други организми, които зависят от тях, например насекоми, които използват растения за храна и за снасяне на яйцата си.

Изчезването на растения е лоша новина за всички видове, изтъква д-р Еймеар Ник Лугада, който е съизследовател и консерваторвационист в Кралската ботаническа градина.

"Милиони други видове зависят от растенията за своето оцеляване, включително хората, така че знаейки кои растения губим и откъде, ще ни даде обратна връзка за програми за консервация, насочени също така и към други организми", обясни той.

Изследователите призовават за редица мерки за спиране изчезването на растенията:

  • Регистрация на всички растения по света;
  • Подкрепа за хербарии, които съхраняват растителни екземпляри за бъдните поколения;
  • Подкрепа за ботаници, които извършват жизненоважни изследвания;
  • Обучение на децата да виждат и разпознават местните растения.

Д-р Роб Салгеро-Гомес от Оксфордския университет, който не е бил част от проучването, каза, че е важно разбирането за това как, къде и защо загубата на растения е от първостепенно значение не само за еколозите, но и за човешките общества.

"Ние зависим от растенията пряко за храна, сянка и строителни материали, и косвено за "екосистемни услуги" като ограничаването на изхвърляния в атмосферата CO2, създаването на кислород и дори подобряването на човешкото психическо здраве чрез наслаждаване на зеленината", коментира той.